The effect of digital transformation on the leader behaviors: An implementation at intermediate goods industry
Dijital dönüşümün lider davranışlarına etkisi: Ara mal endüstrisinde uygulama
- Tez No: 649227
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider ve Teknoloji Etkileşimi, Lider Davranışları, Etkili Liderler, Dijital Dönüşüm, Technoversal Lider, Leader and Technology Interaction, Leader Behaviors, Effective Leaders, Digital Transformation, Technoversal Leader
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Toplumlar, iklim, doğa, bireyler ve dünya yavaş gerçekleşen değişikliklerden hızlı ve köklü değişimlere geçiş yapmıştır. Bu yeni düzen hızla büyüyen bir meydan okuma ve kargaşayı anımsatmaktadır. Yine de büyük ölçüde doğrusal olan bu değişiklikler teknoloji ile kıyaslandığında, teknoloji daha hızlı gelişmekte, devrimsel ve üstel dönüşümünü yaymaktadır. İnsan davranışları bu hızlı değişen koşullardan etkilenmiş, böylelikle liderler de bu değişimin parçası olmuşlardır. Liderler dünyayı ve içindekileri, böylelikle işletmeleri şekillendirmekte önemli rol oynamaktadırlar. Diğer tüm canlılar gibi dış dünya ile iletişim halinde olup, bir taraftan dış dünyaya etki ederken, diğer taraftan da dış dünyadan etkilenirler. Dış dünyanın lider üzerine etkileri ile süreç bir etkileşim haline gelir ve karşılıklı bir hal alır. Teknoloji, bilimsel bilgi ve dizayn edilen makineler anlamında, insanlık için vazgeçilmez bir unsur, bir bel kemiği noktasına ulaşmıştır. Böylelikle, teknoloji, dijital dönüşüm, liderlerin davranışlarını ve onlardan beklenen becerileri etkileyen ana unsurlardan biri olarak ön plana çıkmakta, aslında liderliği yaratan temel bileşenlerden biri haline gelmektedir. Teknolojik ilerleme, liderlerin davranışlarını, kararlarını, anlama biçimlerini, yaşam tarzlarını, hatta liderlerin benliklerini dahi etkilemektedir. Her ne kadar dijital dönüşüm çok merkezi bir hal almış, liderler ve organizasyonlar için baskın meydan okumalar barındırıyor olsa da lider ve dijital dönüşümü birbirine bağlayan, ilişkilendiren çalışmalar miktar bakımından yetersizdir. Bu bağlamda, bu tez iyi belirlenmiş ve çok ehemmiyetli iki soruyla ilgilenmektedir. Hangi davranışların etkin iş liderleri yarattığı ve bu davranışların dijital dönüşümden nasıl etkilendiği. Bu çalışmanın ilerleme kıstasları, bilhassa, liderlerin sağlıklı tepkiler vermesini, gerekli önlem ve doğru kararlar almasını sağlayan özellikleri belirlemek, ortaya çıkarmak ve bunlara ışık tutmaktır. Bunlar da bizlere liderliğin dijital dönüşümle nasıl radikal değişimlere uğradığını ve bir sonraki noktada nereye evrileceğini anlama noktasında rehberlik edecektir. Araştırmanın diğer ilerleme kriterleri, evrensel ve teknolojik bir bakış açısı ile liderlerin teknoloji ile olan etkileşimlerine, liderliğin geçmişten günümüze nasıl farklılaştığına, liderlerin değişen dünya penceresinden bakıldığında neleri benimsemeleri ve nelere adapte olmaları gerektiği noktalarına vurgu yapmaktır. Bu amaçları gerçekleştirmek için algoritmik bir yaklaşım uygulanmıştır. Saha çalışmaları yapılmıştır, örnek olarak, farklı sektörlerden en üst düzey liderleri anlamak için iki gün süren liderlik zirvesine tam zamanlı katılım sağlanmıştır. Farklı çalışmaların ortak bulgularını karşılaştırmak ve çalışmayı bir adım daha ileri götürmek için, saygın kurumlar tarafından yürütülen 365,191 lider ve çalışanı kapsayan en güncel araştırmalar incelenmiştir. Başka bir saha çalışması olarak robot sergisi ziyaret edilmiş, saygın bir üniversite ve kurum tarafından dijital dönüşümle ilgili dört haftalık eğitim tamamlanmıştır. Yoğun literatür taraması ardından liderlerle mülakatlar yapılmıştır. Bu araştırma bugünün ve geleceğin liderinin sahip olması gereken, potansiyel liderlerin benimseyebileceği ve kullanabileceği kilit davranışlar ortaya çıkartmıştır. Öte yandan bu dijital yıkımın meydana getirdiği zorlukları ve liderler üzerine etkisini ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, liderlik için açık bir örnek teşkil etmek amacıyla bütüncül bir yaklaşım getirmiştir. Nihayetinde ise, bugün ve gelecek için yeni bir lideri tartışmaya açmış ve isimlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Societies, climate, nature, individuals, and the world have shifted from slow-motion incremental alterations to rapid and radical changes. This new order reminds disruptions and turmoil with a proliferation. Yet, while these majorly linear changes compared with the technology, the technology develops more rapidly and spills over its revolutionary and exponential conversion. Human behaviors affected by these rapid-change conditions, and so did leaders. Leaders are playing essential roles in shaping the planet, world, and businesses. Like all the other organisms, they communicate with the outside world. On one side, leaders affect the outside world, and on the other, leaders also affected by it. With the outside world's impacts on the leader, the process becomes an interaction, and circumstances turn out to be mutual. Humanity has reached a point that technology as scientific knowledge and designed machines considered an indispensable factor, a backbone. Thus, technology, digital transformation comes into prominence as one of the main factors in affecting leaders' behaviors and the skillset expected from them, actually, a critical component that creates them. The technological advancement affects leaders' behaviors, decisions, insights, lifestyles, and it even impacts leaders' selves. Although digital transformation has become so central, it has dominant confrontations for leaders and organizations; the studies are deficient in the quantity that links and associates leader and digital transformation. In this context, this thesis deals with answering two clear and vital questions: Which characteristics create effective business leaders, and how these behaviors are affected by digital transformation. The objectives of this paper are especially to enlighten, determine, and reveal the characteristics that enable leaders to give sound reactions, take necessary actions, and make the right decisions. These would guide us to understand how leadership disrupted because of digital transformation and where it will evolve next. Other measures of progress are to emphasize the leaders' interplay with technology, leadership spectrum, and what requires leaders to adopt and adapt to the changing world from technological and universal perspectives. For accomplishing the objectives and goals of this research, an algorithmic approach applied. Field studies conducted, for example, being a full-time participant to a leadership summit for understanding highest-level leaders from different industries, which lasted two days. To compare the findings and take the study one step further, the most recent pieces of research that cover 365,191 leaders and employees examined, which conducted by respectable institutions. Robot exhibition visited, as another field study. Four-week-length course, by a respected university and institution, completed related to digital transformation. Intensive literature review followed by interviewing leaders. This research finds key behaviors the leader of today and future possesses, which potential leaders can adopt and employ. On the other side, it reveals the challenges this disruption causes and its effect on leaders. Moreover, it brings a holistic approach to provide a paradigm for leadership. Ultimately, it entitles, designates, and propounds a new leader for today and the future.