Plazma hücreli neoplazilerde MYC ve EZH2 ekspresyonunun klinik ve prognoz üzerine etkisi
Effect of MYC and EZH2 expression on clinical and prognosis in plasma cell neoplasms
  1. Tez No: 649479
  2. Yazar: ESRA ASARKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: EZH2, MYC, EZH2, MYC
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Plazma Hücreli Neoplazilerde Myc ve EZH2 Ekspresyonunun Klinik ve Prognoz Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Multipl miyelom (MM), monoklonal immünoglobulin üreten plazma hücrelerinin neoplastik proliferasyonu ile karakterizedir. MM, moleküler patogenezi oldukça kompleks ve heterojen bir hastalıktır. MM patogenezi genetik ve epigenetik değişikliklerden oluşan çok basamaklı bir süerçtir. MYC protoonkogenini içeren yeniden düzenlemeler, yeni tanı MM'da yaygındır, ancak bunların prognostik önemi hala belirsizdir. EZH2 aberasyonu, çeşitli B ve T hücreli lenfoid maligniteler de dahil olmak üzere çok çeşitli kanserlerde görülmüştür ve kötü klinik prognoz ve sonuçlarla ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı MYC yeniden düzenlemesinin ve EZH2 aşırı ekspresyonunun yeni tanı MM'da klinik özellikler, tedavi yanıtı ve sağkalım üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Method: 2005-2019 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip edilen Plazma hücreli neoplazi tanılı 92 vaka seçildi. EZH2 immünohistokimya (İHK) yöntemi ile değerlendirildi. Myc, İHK ve FİSH yöntemleriyle değerlendirildi. İstatistiksel olarak hastaların sağkalım ve tedaviye yanıt analizi yapıldı. Bulgular: Hastaların %65,2 (n:60)'si erkek, %34,8 (n:32)'si kadındı. Ortanca yaşı 58,5 (min:21-maks:83) idi. Hastaların %24,4'ü EZH2 pozitif, %18,5'u Myc İHK pozitif, %26,7 Myc FİSH pozitif ve %7,7'si EZH2 ve Myc İHK pozitif boyanma gösterdi. EZH2 pozitif hastalarda toplam sağkalım anlamlı olarak daha kısa saptanırken, EZH2 ve Myc pozitif hastalarda sağkalım süresi yalnız EZH2 pozitif hastalardan daha kısa saptandı. Sonuç: EZH2 ve Myc, MM'da kötü prognostik özellik göstermektedir. Biyolojiyi kötü etkilediği gösterilen bu iki parametrenin birlikte hedeflenerek tedavi edilmesi bu hastalar için tedavide yeni ufuklar açabilir.
Özet (Çeviri)
Effect of Myc and EZH2 Expression on Clinical and Prognosis in Plasma Cell Neoplasms Background and Aim: Multiple myeloma (MM) is characterized by the neoplastic proliferation of plasma cells that produce monoclonal immunoglobulin. MM molecular pathogenesis is a hihgly complex and heterogeneous disease. MM pathogenesis is a multi-step process consisting of genetic and epigenetic changes. Rearrangements involving the MYC protooncogene are common in newly diagnosed MM, but their prognostic significance is still unclear. EZH2 aberration has been seen in a wide range of cancers, including several categories of B cell and T cell lymphoid malignancies, and it is associated with poor clinical prognosis and outcomes. The purpose of this study was to assess the impact of MYC rearrangement and EZH2 overexpression on clinical characteristics, treatment response, and survival in newly diagnosed MM. Material and Method: 92 cases diagnosed with newly diagnosed plasma cell neoplasia followed at the Faculty of Medicine of Çukurova University between 2005-2019 were selected. EZH2 was evaluated by immunohistochemistry (IHC) method. Myc was evaluated using IHC and FISH methods. Statistically, survival and response to treatment analysis of the patients were performed. Results: In the our study; 65.2% (n: 60) of the patients were male, 34.8% (n: 32) were female. Median age was 58.5 (min:21-max:83). 24.4% of the patients showed EZH2 positive, 18.5% Myc IHC positive, 26.7% Myc FISH positive, and 7.7% EZH2 and Myc IHC positive. Overall survival was significantly shorter in EZH2 positive patients, while survival time was found to be shorter in EZH2 and Myc positive patients than in patients with only EZH2 positive. Conclusion: EZH2 and Myc show poor prognostic features in MM. Targeting and treating these two parameters, which have been shown to affect biology badly, can open new horizons for these patients.