Alacaklarda değerleme ve amortisman: Özellikli durumlar ve muhasebe kayıtları
Valuation and depreciation of receivables: Specific case and accounting records
- Tez No: 649557
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alacaklarda Değerleme, Alacaklarda Amortisman, Şüpheli Ticari Alacaklar, Vazgeçilen Alacaklar, Değersiz Alacaklar, Valuation of Receivables, Depreciation of Receivables, Doubtful Trade Receivables, Abandoned Receivables, Worthless Receivables
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İşletmelerin amaçlarından en önemlileri arasında faaliyetlerin uzun yıllar devam ettirilmesi gelmektedir. Çoğunlukla işletmelerin faaliyetlerinin devamı için kâr elde etmeleri gerekmektedir. İşletmelerde ticari faaliyetin olağan sonuçlarından biri olarak senetli ve/veya senetsiz mal veya hizmet satışları gerçekleşmektedir. Bu türden satış olduğunda tahakkuk yoluyla, ortaya çıkan hasılat gelir hesaplarına aktarılmaktadır. Ancak alacakların zamanında tahsili her zaman mümkün olmamaktadır. Hatta bazen isteyerek veya istemeyerek de olsa alacağın tahsilinden vazgeçilmekte veya alacaklar değersiz hale gelmektedir. Bu açıdan çalışma sermayesi içerisinde yer alan alacakların yönetimi büyük önem arz etmektedir. İşletmeler belli şartların oluşması halinde tahsilinde sorun yaşadıkları alacakları için gider yazabilmektedir. Alacaklarda amortisman kapsamında şüpheli ticari alacaklar, vazgeçilen alacaklar ve değersiz alacaklar özellikle VUK yönünden detaylı olarak ele alınmış ve alacaklarda değerleme ve amortisman konularına da değinilmiştir. Şüpheli alacaklara karşılık ayırabilecek ve ayrılamayacak olan özellikli durumlar hakkında bilgiler sunulmuştur. Örnekler verilmek suretiyle alacaklarda özellikli konuların muhasebe kayıtları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Of the most important goals of businesses is to continue the activities for many years. Often, businesses need to make a profit in order to continue their activities. As one of the usual results of commercial activity in businesses, goods or services are sold with and / or without note. When such sales occur, the resulting revenue is transferred to the income accounts through accrual However; it is not always possible to collect the receivables on time. Even sometimes, either willingly or unwillingly, the collection of the receivables is abandoned or the receivables become worthless. In this respect, the management of the receivables included in the capital is of great importance. In case of certain conditions, businesses can write their receivables that they have problems in collection as expense. Doubtful trade receivables, abandoned receivables and worthless receivables within the scope of depreciation in receivables were discussed in detail especially in terms of the Tax Procedure Law, and the valuation and depreciation issues of receivables were also mentioned. Information has been provided about the special cases that can and cannot be allocated for doubtful receivables. Accounting records of especially the subjects have been made in receivables by giving examples.