Situating the question of national identity: The Turkish case in a global context
Ulusal kimlik sorunu: Küresel bağlamda Türkiye örneği
- Tez No: 64963
- Danışmanlar: DOÇ. FUAT KEYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ulusal kimlik, küreselleşme, Kemalizm iv, National identity, globalization, Kemalism in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET ULUSAL KİMLİK SORUNU: KÜRESEL BAĞLAMDA TÜRKİYE ÖRNEĞİ Aslı Özgür PEKER Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Fuat Keyman Eylül 1998 Bu çalışma, küreselleşme sürecinin genel olarak ulusal kimlik üzerindeki. etkileri çerçevesinde, günümüz Türkiye'sinde ulusal kimlik sorununu ele almaktadır. Çalışmada, küreselleşmenin ulusal kimlikler üzerinde parçalayıcı bir etkisi olduğu ve Türkiye'nin de bu süreçten benzer şekilde etkilendiği önerilmektedir. Küreselleşmenin ve çeşitli iç dinamiklerin ortak bir sonucu olarak Türkiye'de baskın ulusal kimlik tanımlamasının çerçevesini oluşturan Kemalizm bir krizle karşı karşıyadır. Bu argüman çerçevesinde çalışma, ayrıca, siyasi İslam'ın güçlenmesi, Kürt hareketi ve Türk milliyetçiliğinin yükselmesi gibi kimi güncel olguları da konu edinmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SITUATING THE QUESTION OF NATIONAL IDENTITY: THE TURKISH CASE IN A GLOBAL CONTEXT Aslı Özgür Peker Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Fuat Keyman September 1998 This thesis adresses the question of national identity in contemporary Turkey, with reference to the impact of globalization on national identity in general. It is suggested that globalization has a fragmenting effect on national identities and Turkey is also effected from this process. As a result of both the challenge of globalization and internal dynamics, Kemalism as the dominant code of definition of national identity in Turkey, faces a crisis. The thesis also adresses some recent developments in Turkey such as the strengthening of political Islam, the Kurdish movement, and the rise of Turkish nationalism within the framework of the above argument.