The context of civil society: Analyzing the Muslim women's participation in the institutionalization process in Turkey
Sivil toplum bağlamında Müslüman kadınların Türkiye'de kurumsallaşma sürecine katılımının incelenmesi
  1. Tez No: 649906
  2. Yazar: NESİBE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEM KESKİN AKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu antropolojisi, Müslüman kadın, sivil toplum, Türkiye, Anthropology of emotion, civil society, Muslim women, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin amacı, 1970li yıllarda dernek ve vakıf tanımlaması ile kurumsallaşan Müslüman kadınların motivasyonlarını, onların duygu ve inançları bağlamında incelemektir. Bugün sivil toplum kuruluşu olarak tanımlanan birçok kurumun 1970li yıllarda Müslüman kadınlar tarafından kurulmuş vakıf ve derneklerle bağlantılarının olduğu görülür. Bu çalışmada hem bugün sivil toplum kuruluşu olarak tanımlanan kurumların hem de geçmişte dernek ve vakıf olarak kurulanların farklı anlamlandırmalara açık olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, kadınların aktivitelerine ve kurdukları kurumlara atfettikleri anlam analiz edildiğinde ortaya çıkmaktadır. Bu anlamlandırmanın izleri sürüldüğünde, geçmişte vakıf ve dernek olarak kurulan kurumların motivasyonuyla benzer motivasyonların var olduğu görülmektedir. 70li yıllarda kurumsallaşmaya atfedilen anlamlar, güncel olarak bugün sivil toplum kuruluşu tanımlamasıyla aktiviteler yapan kurumlara da atfedilebilmektedir. Kadınların bu motivasyonları, tarihsel tecrübeler, politik ortam, geçmişteki vakıf kültürü ile de ilgilidir. Bu motivasyon, kadınların duygulanımları aracılığıyla hedeflerine yönelik aktiviteler yapmalarını sağlamıştır. Çalışma için derinlemesine görüşmeler, odak grupları, etnografi ve katılımcı gözlem yoluyla birden fazla veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca yazılı ve görsel materyaller, yayınlar ve web kaynakları analiz edilmiştir. Saha çalışması İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Tüm bu veriler, sahadaki tarihsel iz sürümü ve söylem analizine dayanarak Müslüman kadınlardaki benzer dini inançların, benzer duygulanımları ürettiğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, dini inancın bedenleşmesi olarak ortaya çıkan örtünme, kadınlarda kolektif bir duygusal ruh üreterek, kurumsallaşma sürecinde kadınları ortak bir amaç etrafında toplamıştır. Örtünmeye yönelik devlet tarafından konan yasaklamalar nedeniyle eğitim kurumlarının kurulması, kurumsallaşmanın önemli aşamalarından birisidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the motivations of Muslim women who established institutions with the definitions of association and foundation in the 1970s in the context of their feelings and beliefs. Many institutions currently defined as civil society organizations have connections with these institutions established by Muslim women in the 1970s. In my study, I argue that both the institutions defined as civil society organizations and those established as associations and foundations in the past are open to different interpretations. It is seen that when the meaning that women attribute to their activities and the institutions they establish is analyzed. When the traces of this interpretation are followed, it is seen that there are similar motivations with the motivation of institutions in the past. The meanings attributed to institutionalization in the 70s can also be attributed to the institutions engaged in activities with the definition of civil society organizations today. Women's motivations are also related to historical experiences, political environment, and vakıf understanding in the past. This motivation enabled women to do activities towards their goals through their emotions. I used multiple data collection methods for the study through in-depth interviews, focus groups, ethnography, and participant observation. In addition, I analyzed written and visual materials, publications and web resources. Fieldwork was carried out in Istanbul. All these data, based on historical trace version and discourse analysis in the field, reveal that similar religious beliefs in Muslim women produce similar emotionality. In this context, veiling, which emerged as the embodiment of religious belief, produced a collective emotional spirit in women and gathered women around a common purpose in the institutionalization process. Due to the state's prohibitions on covering establishment of educational institutions is one of the important stages of institutionalization.