Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik durumlarının incelenmesi: Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illeri üzerine bir araştırma
Examination of professional burnout situations of accounting professionals: A research on Bitlis, Muş, Van, Hakkâri provinces
  1. Tez No: 838786
  2. Yazar: HAVVA ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, meslekî tükenmişlik, muhasebe meslek mensupları, Accounting, Professional Burnout, Accounting Professionals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların çalışma hayatındaki yoğunluğu ve işleri zamanında yetiştirme gerekliliği stres, yorgunluk ve tatminsizlik gibi durumlara neden olmaktadır. Bu durumlar ile baş edememek son evre olarak tükenmişlik durumunu tetiklemektedir. İnsan ilişkilerinin yoğun olduğu meslekler tükenmişlik durumunun ön plana çıkmasında daha tetikleyici bir role sahiptir. Muhasebe mesleği doğası gereği insanlar, müşteriler ve kamu kurumları ile yakın ilişkiler içerisinde olan bir meslektir. Bundan dolayı bu meslek mensupları iş yoğunluğu ve muhatap olduğu insan sayısı itibariyle yoğun stres altında çalışmaktadırlar. Bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadıkları, bu tükenmişlik düzeyinin ne boyutta olduğu ampirik olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmanın literatüre katkıda bulunması hedeflenmiştir. Araştırmada TRB2 bölgesinde yer alan Muş, Bitlis, Van ve Hakkâri illerinde muhasebe meslek mensupları ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada muhasebe meslek mensuplarının çocuk sayısı ve mükellef sayıları ile tükenmişlik sendromu arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The intensity of people's working life and the necessity of getting things done on time cause stress, fatigue and dissatisfaction. Not being able to cope with these situations triggers burnout as the last stage. Professions in which human relations are intense have a more triggering role in bringing burnout to the fore. By its nature, the accounting profession is a profession in close relations with people, customers and public institutions. Therefore, members of this profession work under intense stress due to their work intensity and the number of people they deal with. This study empirically examines whether accounting professionals experience burnout syndrome and to what extent this burnout level is. In the study, a survey was conducted on accounting professionals in the provinces of Muş, Bitlis, Van and Hakkâri in the TRB2 region.In the study, it was concluded that there is a relationship between the Number of children and taxpayers of accounting professionals and the burnout syndrome.