Yoga yapan bireylerin somatik belirti, psikolojik dayanıklılık ve stres düzeyleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of people doing yoga in terms of somatic symptoms, psychological resilience and stress levels
  1. Tez No: 649930
  2. Yazar: ŞEVVAL BAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Somatik Belirti, Stres Düzeyleri, Yoga, Psychological Resilience, Somatic Symptom, Stress Levels, Yoga
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, yoga yapan ve yapmayan bireylerin somatik belirtilerinin, psikolojik dayanıklılık, stres düzeylerinin ve sosyo-demografik değişkenler ekseninde karşılaştırılmasıdır. Araştırma, yoga yapan ve yapmayanlar grubu olmak üzere iki ayrı gruptan oluşmaktadır. Her iki grubun evrenini 18 yaş üstü, organik herhangi bir rahatsızlığı veya tanısı olmayan, herhangi bir psikiyatrik tanı almamış olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, yoga yapan grup için 85'i kadın, 40'ı erkek toplamda 125 katılımcı, yoga yapmayan (kontrol grubu) için ise 93'ü kadın ve 52'si erkek olmak üzere toplamda 145 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmaya toplamda 270 (n=270) kişi katılım göstermiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasında ilk olarak katılımcıların onayını almak amacı ile“Bilgilendirilmiş Onam Formu”onayları ardından“Sosyo-Demografik Özellikler ve Veri Formu”,“Somatizasyon Ölçeği”,“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve“Algılanan Stres Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada frekans analizi, tanımlayıcı istatistikler, ikili gruplar için bağımsız t-testi, anova analizi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular neticesinde, yetişkin psikolojik dayanıklılık, somatizasyon ve algılanan stres düzeyleri yoga yapma durumuna göre değerlendirildiğinde, yoga yapan kişilerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri yoga yapmayan kişilerden yüksek; yoga yapmayan kişilerin somatizasyon, algılanan stres düzeylerinden stres algısı yetersiz öz yeterlik algısı ve genel stres algısının anlamlı olarak yoga yapan kişilerden yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yoga yapan ve yapmayan kişilerin sosyo-demografik özellikler açısından aralarındaki ilişki durumu değerlendirildiğinde, ekonomik düzey, psikolojik destek durumu, alkol kullanma durumu ve alkol kullanım sıklığı dışında diğer Sosyo-Demografik özellikler ile yoga durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare people who do yoga and those who do not in terms of somatic symptoms, psychological resiliences, stress levels and socio-demographic variables axis. The research consists of two groups, one of which is made up of people who do yoga and the other one of those who do not. The population of both groups consists of people over 18 years of age, who do not have any organic complaints or diagnosis, and are not diagnosed any psychiatric disorders. The sampling of the research is made up of 125 participants in total who do yoga, 85 of which are females and 40 of which are males, and 145 participants in total who do not do yoga (control group), 93 of which are females and 52 of which are males. A total of 270 people participated in this research (n=270). First of all in the data collection phase, participants were presented with an“Informed Consent Form”so as to get their consents, followed by the“Socio-Demographic Characteristics and Data Form”,“Somatisation Scale”,“Psychological Resilience Scale”and“Perceived Stress Scale.”Frequency analysis, defining statistics, independent t-test, anova analysis and corelation analysis were used in this research. In light of the findings, when adult psychological resilience, somatisation and perceived stress levels are evaluated according to the status of doing yoga, the psychological resilience levels of those who do yoga were found to be higher than those who do not; the somatisation, the perception of self-sufficiency that is insufficient to the levels of perceived stress, and the general perception of stress of those who do not do yoga were found to be considerably higher than of those who do yoga. In terms of the relationships between people who do yoga and people who do not, there has been no significant corelation between the status of doing yoga and Socio-Demographic characteristics, except for economic degree, psychological support state, use of alcohol and its frequency.