0-6 yaş grubu çocuklarda medya kullanımı ve çocuk gelişimi üzerine etkileri
Media use in 0-6 year old children and the effects on chi̇ld development
  1. Tez No: 649931
  2. Yazar: MERVE TAVİŞ ÜNSALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Dönemi, Medya Kullanımı, Gelişimsel Değerlendirme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Teknolojinin yaygınlaşmasıyle çocuk ve ergen yaş gruplarında akıllı cihaz ve medya kullanım süreleri giderek artmaktadır. Amaç: 0-6 yaş grubundaki çocuklarda medya kullanım alışkanlıklarının belirlenmesi, ailelerin medya kullanımına tutumlarının araştırılması ve koruyucu önlemler alınabilmesi için çocuk gelişimine, uyku süresi ve fazla kilolu olma durumuna etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvurmuş, kronik hastalık öyküsü olmayan 0-6 yaş 141 çocuk çalışmaya alındı. Veriler; çocukların medya kullanım süreleri, amaçları ile ailelerin medya kullanımına ilişkin tutumlarına yönelik bilgi edinme amacıyla hazırlanan form ile elde edildi. 141 ailenin 84'üne DGTTII uygulandı. Bulgular: Çocukların 67'si kızdı, yaş ortalaması 42,7 +/- 23,5 ay idi; 137'sinin(%97,2) medya ile tanışma öyküsü vardı. Medya kullanımına başlama en sık 1-3 yaştaydı. Yaşla birlikte günlük ortalama medya kullanım sürelerinin anlamlı olarak arttığı görüldü(p ˂ 0.05). Günlük ortalama medya kullanım süresi 129±10 dakika idi; en sık sakinleştirmek(%56,2), eğlence(%56,2) ve dikkat çekmek(%46,6) amacıyla kullanılmaktaydı. Ailelerin %87,9'u çocuklarının medya kullanımını kısıtlamakta; çocukların %46,8'i kısıtlamaya itiraz etmekteydi. Anne eğitimi düşük grupta kullanımı kısıtlayan kural koyma oranı anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Baba eğitim düzeyi ve anaokuluna devamın, eğitim amaçlı kullanımı artırdığı görüldü. Günlük medya kullanım süresi 2 saat üstü olan grupta medyayı çevreye tercih etme ve sosyal oyunlarda azalma oranı anlamlı olarak daha fazlaydı(p˂0.05). Sonuç: Medya ile tanışma sıklıkla 1-3 yaş grubunda görülmekte, yaşla birlikte medya kullanım süreleri artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The widespread use of technology, smart device and media usage time increases in children and adolescents. Aim: Determination of media usage and aims of children 0-6 years, investigation of familiy behaviors about media use and the effects on child development. Material Method: 141 children between 0-6 years who had no history of chronic disease were included. Reserch data was obtained with question form, prepared to obtain information about aims, durations with media and family attitudes about the use. DGTTII was applied to 84 of 141 families Findings: 67 were girls, their ages ranged from 2 to 78 months. 137 of children(97.2%) had history of meeting media. Starting media use was most frequently in 1-3 age group. Media usage times increased with daily average with age (p ˂ 0.05). Average daily usage was 129 ± 10 minutes; mostly to calm the child(56.2%). 87.9% of families restrict children's media use; 46.8% of children objected to restriction. In low group of mother education, restriction of media use was significantly lower(p ˂ 0.05). Father's education level and attending kindergarten were found to increase the use for educational purposes. Whose daily usage time was over 2 hours, rate of decrease in social games was significantly higher(p ˂ 0.05).