Total diz artroplastisi uygulanan hastalarda preoperatif anemi ile postoperatif hastanede yatış süresi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Association between preoperative anaemia with length of hospital stay among patients undergoing total knee arthroplasty
- Tez No: 649962
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİŞ ALTINDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Perioperatif anemi, perioperatif kan transfüzyonu, total diz artroplastisi, perioperative anemia, perioperative blood transfusion, total knee artroplasty
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalarda preoperatif aneminin elektif ortopedik cerrahilerin cerrahi sonrası başarı oranını düşürdüğü ortaya konmuştur. Hastanemizde tek taraflı primer total diz artroplastisi (TDA) uygulanan hastalarda anemi prevalansı ve hastanede yatış süresi arasındaki ilişkiyi araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız hastanemizde Mart 2018- Şubat 2020 tarihleri arasında tek taraflı primer TDA uygulanan hastaları içeren retrospektif kohort çalışmasıdır. Hastaların demografik özellikleri [yaş, kilo, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ)], ASA skoru, preoperatif komorbiditeleri, sigara içimi, hemoglobin düzeyleri, Revised Cardiac Risk Index (RCRI) skoru komponentleri, transamin kullanımı, turnike kullanımı, operasyon süresi, anestezi tipi, haftanın hangi günü cerrahinin yapıldığı, perioperatif kan ürünü transfüzyonu, hastanede yatış süreleri incelenmiştir. Hastanede 5 günden fazla olan yatış süresini uzamış yatış olarak kabul ettik. Bulgular: Yaşları 22-82 arasında değişen, 226 kadın 27 erkek, toplam 253 hastanın sonuçlarını analiz ettiğimiz çalışmamızda hastaların %26,5'inde DSÖ anemi kriterlerine göre preoperatif anemi saptadık. Hastaların 50'sinde (%19,7) hafif, 17'sinde (%6) orta derecede anemi saptadık. Hastanede yatış süresi ortalaması 5.52.0 gün olarak bulduk. Anemi olan hastalarda kan transfüzyon oranı, anemi olmayan hastalardan anlamlı olarak daha yüksekti (p˂0.05). Anemi olan hastalarda hastanede yatış süresi anemi olmayan hastalardan anlamlı olarak daha yüksekti (p˂0.05). Sonuç: Anemi hastanemizde elektif TDA geçiren hastalarda sık görülmektedir ve hastanede yatış süresi ve kan transfüzyon miktarını arttıran bağımsız bir etkendir. Elektif cerrahiler öncesi preoperatif aneminin düzeltilmesinin hem hastanede yatış süresini hem de kan transfüzyon miktarlarını azaltmada faydalı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies show that preoperative anemia is related to low success rate after elective orthopaedic surgeries. We investigated the prevalance of anemia and length of hospital stay (LOS) among patients with primary unilateral total knee arthroplasty (TKA). Material and Method: Our retrospective cohort study includes patients who underwent primary unilateral TKA at our institution between March 2018-February 2020. We looked for demographics (age, weight, sex, BMI), ASA scores, preoperative comorbidities, history of smoking, haemoglobin levels, Revised Cardiac Risk Index (RCRI) score components, use of transamine, use of tourniquet, duration of operation, type of anesthesia, operation day, perioperative blood transfusion and LOS. Hospital stays more than 5 days was defined as prolonged hospital stay. Results: Our study includes 253 patients (226 female, 26 male) aged between 22-82. %26,5 of these patients had preoperative anemia according to WHO criteria. 50 (%19,7) of patients had mild, 17 (%6) had moderate anemia. Mean LOS was found 5.52.0 days. Blood transfusion rates was higher in patients with preoperative anemia than those with normal haemoglobin levels (p ˂ 0.05). Mean LOS was higher in patients with preoperative anemia than those with normal haemoglobin levels (p ˂ 0.05). Conclusion: Anemia is seen commonly among patients who underwent TKA at our hospital. In patients with preoperative anemia, LOS and blood transfusioın rates were higher. We suggest that correcting anemia before elective surgery could decrease LOS and blood transfusion rates.