Hızlı iyileşme protokolü uygulanan total diz protezi(TDP) hastalarında preoperatif radyofrekans ablasyonun postoperatif ağrı ve taburculuk kriterlerine etkisi
Effect of preoperative radiofrequency ablation on postoperative pain and discharge criteria in total knee replacement (TKR) patients applied with a rapid recovery protocol
- Tez No: 905712
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN REŞİT GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total Diz artroplastisi, Geniküler Sinir Bloğu, Radyofrekans Ablasyon, Hızlı iyileşme protokolü, ERAS, Total Knee arthroplasty, Genicular Nerve Block, Radiofrequency Ablation, Rapid recovery protocol, ERAS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Diz osteoartriti toplumda birçok kişiyi ilgilendiren ve etkilenen hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Demografik özelliklerin değişmesi ve tüm dünyada 65 yaş üstü nüfus yüzdesinin artmasıyla birlikte diz osteoartritinin yükü de artmaktadır. Yapılan çalışmalar Hızlı İyileşme Protokolü (HİP) uygulanan hastaların memnuniyet düzeylerinin arttığını ve hastanede kalış sürelerinin azaldığını göstermiştir. HİP uygulanarak yapılan cerrahinin en önemli bileşenlerinden biri etkili ve iyi takip edilmiş bir ağrı tedavisinin uygulanmasıdır. Cerrahi sonrası ağrı, hastanın erken mobilizasyonunu olumsuz etkilemektedir. TDP sonrasında ağrıda azalma sadece kısa süreli fonksiyonel sonuçları artırmakla kalmayıp hastanın genel memnuniyetini de artırabilir. Biz çalışmamızda hızlı iyileşme protokolü uygulanarak TDP uygulanan hastalarda ameliyat öncesi dönemde RF ile geniküler sinir ablasyonu yaklaşımının cerrahi sonrası ağrı, fonksiyon ve erken taburculuk kriterlerini karşılama açısından karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışma Pamukkale üniversitesi Ortopedi ve travmatoloji anabilim dalında diz artroplastisi uygulanan hastalarda pre-op dönemde RF ile geniküler sinir bloğu uygulaması (Grup I) ve kontrol grubu (Grup II) karşılaştırılmıştır. Çalışma öncesi yapılan güç analizinde kuvvetli düzeyde etki büyüklüğü (d=0.7) elde etmek için çalışmaya en az 50 kişi dâhil edildiğinde (her grup için en az 25 hasta) %95 (alpha=0.05) güven düzeyinde, %80 güç (1-beta=0.80) elde edilebileceği hesaplanmıştır. Çalışmaya güç analizindeki hasta sayıları dikkate alındığında her bir grup için 25 hasta alınması planlandı. Toplamda 50 hastanın çalışmaya dahil edilmesi planlanan çalışma gruplarında Grup I için 25 ve Grup II için 26 hasta çalışmaya alınmıştır. Ameliyat öncesi demografik veriler, Görsel Analog Skala (VAS) ve WOMAC (Western Ontario McMaster University osteoarthritis index) skoru, diz yaralanma ve osteoartrit sonuç skoru (KOOS)Yaşam kalitesi değerlendirilmesi için Kısa Form-36 (RAND Corporation) kullanılmıştır. Bu değerlendirme ölçekleri preop dönemde, postoperatif erken dönemde postoperatif 1. Ve 3. Aylarda değerlendirilmiştir. Hastaların WOMAC toplam puanları postoperatif 1.ve 3.aylarda blok grubu lehine farklılık göstermiştir (p0,050).Ancak postoperatif erken dönemde blok grubu hastaların ağrı düzeylerindeki azalma preop döneme göre anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. (p0,050). Hastaların postoperatif semptom skorları ve performansa dayalı aktivite limitasyon ölçümleri gruplar arasında farklılık göstermemiştir (p>0,050). Sonuç olarak; HİP protokolü ile TDP uygulanacak hastalara preoperatif RF ablasyon yapılmasının postoperatif ağrı sonuçları üzerine etki etmeksizin, yaşam kalitesi üzerinde olumlu sonuçlar doğurdu tespit edilmiştir. Tüm hastalar 3. Ay sonunda sağlıklı ve yaşam kalitesi artmış şekilde skor belirtmiştir. Ancak Ağrı ve egzersiz skorlarında RF uygulamasının preoperatif sonuçlara göre özellikle 1. Ayda etkili olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Knee osteoarthritis is a condition that affects many individuals in society and significantly impacts the quality of life of those affected. With demographic changes and the increasing percentage of the population aged 65 and older worldwide, the burden of knee osteoarthritis is also rising. Studies have shown that patients undergoing the Fast Recovery Protocol (FRP) report higher satisfaction levels and shorter hospital stays. One of the key components of the FRP is the implementation of effective and well-monitored pain management strategies. Postoperative pain can adversely affect early mobilization of patients. Reducing pain after total knee arthroplasty (TKA) not only enhances short-term functional outcomes but can also improve overall patient satisfaction. In our study, we aimed to compare the effects of radiofrequency (RF) genicular nerve ablation prior to surgery on postoperative pain, function, and criteria for early discharge in patients undergoing TKA with the application of the Fast Recovery Protocol. This study compares the application of radiofrequency (RF) genicular nerve block in the preoperative period (Group I) with a control group (Group II) in patients undergoing knee arthroplasty at the Department of Orthopedics and Traumatology of Pamukkale University. A power analysis conducted prior to the study indicated that to achieve a strong effect size (d=0.7), at least 50 participants should be included in the study (a minimum of 25 patients per group) to obtain a 95% confidence level (alpha=0.05) and 80% power (1-beta=0.80). Considering the patient numbers from the power analysis, it was planned to include 25 patients in each group. In total, 50 patients were planned for inclusion in the study groups, with 25 patients in Group I and 26 patients in Group II. Preoperative demographic data, Visual Analog Scale (VAS) scores, Western Ontario McMaster University Osteoarthritis Index (WOMAC) scores, and Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) were collected. The Short Form-36 (RAND Corporation) was used for the assessment of quality of life. These evaluation scales were assessed preoperatively, in the early postoperative period, and at postoperative 1 and 3 months. The total WOMAC scores of patients showed a significant difference in favor of the block group at postoperative months 1 and 3 (p0.050). Nevertheless, in the early postoperative period, the reduction in pain levels among patients in the block group was found to be significantly lower compared to the preoperative period (p0.050). The postoperative symptom scores and performance-based activity limitation measurements did not show any significant differences between the groups (p>0.050). As a result, it was found that preoperative RF ablation in patients who will undergo TDP with the HIP protocol had positive results on quality of life, without affecting the postoperative pain results. All patients are 3. At the end of the month, he indicated a score in a healthy and improved quality of life way. However, according to the preoperative results of RF application in pain and exercise scores, especially 1. We have seen that it is effective on the moon.