Etik liderlik davranışlarının çalışanların örgütsel bağlılıklarına etkisi ve İran'ın Tebriz şehrindeki devlet hastanelerinde bir araştırma
The effect of ethical leadership behaviors on the organizational commitment of employees and a research in state hospitals in Tebriz city of Iran
- Tez No: 649996
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, İş tatmini, Örgütsel Bağlılık, Ethics, Ethical Leadership, Job satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Güven, çalışma hayatında yöneticiler açısından oldukça önemli bir unsurdur. Bu onların bütün iş ilişkilerinde büyük bir rol oynamaktadır. Çalışanların liderlerine karşı duydukları güven hem liderin hem de çalışanların daha verimli olmasını sağlamaktadır. Etik liderler, çalışanları ile daha çok etkileşimde bulunarak, güven duygusunun oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Etik liderler, adaletli davranışları ile organizasyon içinde pek çok etik davranışın yaygınlaşmasına katkı sağlamakta ve organizasyon içinde istenmeyen davranışları engelleyerek organizasyonların ek maliyetlere katlanmasının da önüne geçmektedir. Dürüstlük ve güvenin özendirildiği bir çalışma ortamı oluşturmak, çalışanların hem işte hem de özel hayatlarında mutlu olmalarını sağlamakta, bu da iş tatmini seviyesini yükseltmektedir. Bu bağlamda, etik liderliğin çalışanlarını önemseyen ve onlara yardım etmekten kaçınmayan tavırları çalışanların iş tatmini düzeyini arttırmaktadır. Etik liderin iş görenlerine karşı sergilediği erdemli davranışlar onları da etik davranmaya yöneltmektedir. Böylece doğruluğun ve karşılıklı güvenin egemen olduğu bir iş ortamı oluşmaktadır. Bu durum çalışanların motivasyon ve örgüte olan bağlılık düzeylerini olumlu etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı etik liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelemektir. Bu amaç doğrultusunda İran'ın Tebriz Şehrindeki Devlet hastanelerinde çalışan 350 kişi ile yapılan anket sonucunda veriler toplanmıştır. Anket sonucundan elde edilen bulgular neticesinde etik liderlik ile örgütsel bağlılık arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Trust is a very important factor for managers in business life. This plays a big role in all their business dealings. The trust of the employees towards their leaders ensures that both the leader and the employees are more productive. Ethical leaders play an important role in creating a sense of trust by interacting more with their employees. Ethical leaders contribute to the spread of many ethical behaviors within the organization with their fair behaviors and prevent organizations from incurring additional costs by preventing undesired behaviors within the organization. Creating a working environment where honesty and trust is encouraged ensures that employees are happy both at work and in their private lives, which increases the level of job satisfaction. In this context, the attitudes of ethical leadership that care about the employees and do not hesitate to help them increase the level of job satisfaction of the employees. The virtuous behavior of the ethical leader towards their employees leads them to act ethically. Thus, a business environment with integrity and mutual trust is created. This situation effects the motivation and loyalty levels of the employees positively. The aim of this study is to examine the relationship between ethical leadership and organizational commitment. For this purpose, data were collected as a result of a survey conducted with 350 people working in State hospitals in Tebriz City of Iran. As a result of the findings obtained from the questionnaire, a positive relationship was observed between ethical leadership and organizational commitment.