Lise öğrencilerinde aile aidiyeti ve şiddet eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between family belonging and violence tendency in high school students
- Tez No: 650047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR FEYZAL KESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile, aile aidiyeti, ergenlik dönemi, şiddet, şiddet eğilimi, Adolescence, family, family belonging, violence, violence tendency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinin aile aidiyeti ve şiddet eğilimi düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının ve aile aidiyeti ile şiddet eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ilinin Seydişehir ilçesinde bulunan liselerde 11. ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmada herhangi bir örneklem seçimi yapılmadan tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma grubu 616' sı kadın 537' si erkek olmak üzere toplam 1153 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Aile Aidiyeti Ölçeği”ve“Şiddet Eğilimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA testi ve Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda okul türü, kardeş sayısı, ailenin aylık geliri, yaşamın çoğunun geçirildiği yer, aileyle zaman geçirme sıklığı, eğitime devam ederken barınılan yer, anne-babanın eğitim durumu, babanın çalışma durumu, ailenin tutumu, aile içerisinde şiddete maruz kalma durumu ve aile içerisinde şiddete maruz kalma sıklığı, aile içerisinde şiddete tanık olma durumu ve aile içerisinde şiddete tanık olma sıklığı, okulda şiddete maruz kalma durumu, okulda şiddete tanık olma durumu ve okulda şiddete tanık olma sıklığı, internette veya TV de şiddete tanık olma durumu ve internette veya TV de şiddete tanık olma sıklığı değişkenleri ile aile aidiyeti arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, okul türü, ailenin aylık geliri, TV veya internet kullanım sıklığı, aileyle zaman geçirme sıklığı, kültürel veya sportif bir aktiviteyle ilgilenme durumu, anne eğitim durumu, ailenin tutumu, aile içerisinde şiddete maruz kalma durumu, aile içerisinde şiddete tanık olma durumu, okulda şiddete maruz kalma durumu, okulda şiddete tanık olma durumu ve okulda şiddete tanık olma sıklığı, internette veya TV de şiddete tanık olma sıklığı değişkenleriyle şiddet eğilimi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Aile aidiyeti ile şiddet eğilimi arasında düşük düzeyde, negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate whether the family belonging and violence tendency levels of high school students differ according to various variables and the relationship between family belonging and violence tendency. Relational screening model was used in the study designed in the quantitative research design. The universe of the research consists of students studying in the 11th and 12th grades in high schools in Seydişehir, Konya. In the research, the entire universe was tried to be reached without any sample selection. The research group consists of 1153 people, 616 of which are women and 537 of which are men.“Personal Information Form”,“Family Sense of Belonging Scale”and“Violence Tendency Scale”were used to collect research data. Independent sample t test, one way ANOVA test and Pearson Correlation test were used in the analysis of the data. As a result of the analysis, significant relationship was found between the type of school, the number of siblings, the monthly income of the family, the place where most of the life is spent, the frequency of spending time with the family, the place to stay while education period, the educational status of the parents, the working status of the father, the attitude of the family, the state of exposure to violence in the family and the frequency of exposure to violence in the family, the state of witnessing violence in the family and the frequency of witnessing violence in the family, the state of exposure to violence in the school, the state of witnessing violence in the school and the frequency of witnessing violence in the school, the state of witnessing violence on the Internet or TV and the frequency of witnessing violence on the Internet or TV variables and family belonging. Significant relationship was found between gender, age, the type of school, the monthly income of the family, frequency of using TV or internet, the frequency of spending time with the family, interest in a cultural or sportive activity, the educational status of mother, the attitude of the family, the state of exposure to violence in the family, the state of witnessing violence in the family, the state of exposure to violence in the school, the state of witnessing violence in the school and the frequency of witnessing violence in the school, the frequency of witnessing violence on the Internet or TV variables and violence tendency. Low-level, negative direction a significant relationship was found between family belonging and violence tendency.