Hava çoğaltıcı pervanesiz fanın aerodinamik performansının sayısal incelenmesi
Numerical investigation of aerodynamic performance of the air multiplier fan
- Tez No: 650667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanatsız pervane, NACA profili, HAD, Bladess fan, NACA profile, HAD
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde kullanılan klasik pervanelere alternatif olarak üretilen kanatsız hava çoğaltıcılar hem verim hem de kullanımında sağladığı avantajlarla önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada alternatif 2 NACA profili (NACA 0012 ve NACA 1408) ve bir eppler profili (EPPLER 1214) baz alınarak 3 farklı geometri oluşturulmuş ve 7 farklı parametreye göre ANSYS programında Response Surface Optimizasyon modülünde, en iyi debi oranına ulaşmak amacı ile optimize edilmiştir. Bu parametreler; hucüm açısı, genişlik, boy, aralık, iç ve dış çaplar ve kuyruk uzunlukları olarak belirlenmişlerdir. Her bir parametrenin etkileri tespit edilmiş, en yüksek debi oranının NACA 0012 modeli temel alınarak elde edilen geometri olduğu sonucu elde edilmiştir ve sonuçlar literatürden alınan deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca NACA 0012 profili baz alınarak oluşturulan geometriye karışık akışlı bir fan ilave edilmiştir. İlave edilen bu fan ANSYS BladeGen ve Solidworks programında çizilmiştir.Sistemin ANSYS CFX modülünde akış analizi yapılarak, havanın akışı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The bladeless air multipliers, which are produces as an alternative to the conventional propellers used today,have become important with both the efficiency and the advantages it provides.In this study 3 varied geometries were created based on alternative 2 NACA profiles (NACA 0012 and NACA 1408) and an EPPLER profile (EPPLER 1214) and optimized for 7 varied parametres.These parametres are; angle of attack, width, lenght, range, internal and external diametres and tail lenght.The effect of each parametres were determined. Aerodynamic performance of the fan were considered via solving the conservation of mass and momentum equations in their unsteady form. Validating 3-D numerical results, experimental results of a round jet showed good agreement with those of the simulation data. In the other section, a mixed flow fan is added to the geometry formed based on NACA 0012 profile. Fan was drawn in Ansys-bladegen and Solidworks program.Flow analysis of the system was performed in Ansys-CFX modüle of the system and the air flow was observed.