Hemşire ve ebelerin engelli bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi: Çanakkale ili örneği
Examining the attitudes of nurses and midwives towards inviduals with disabilities: The case of Çanakkale
- Tez No: 650920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Ebe, Engelli Bireyler, Tutum, Engelli Bireylere Yönelik Tutum, Nurse, Midwife, Disabled Persons, Attitude, Attitude Towards Disabled
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma; hemşire ve ebelerin engelli bireylere yönelik tutumlarını ortaya koymak ve tutumlarının engelli bireylere yönelik bakış açılarında herhangi bir farklılık gösterip göstermediğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırma, Mart 2019- Ağustos 2019 tarihleri arasında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nde çalışan 306 sağlık çalışanı ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Özelliklere İlişkin Bilgi Formu ve Yetersizlikten Etkilenmiş Kişilere Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, Pearson ki-kare testi, Student's t testi, One-way ANOVA test kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %70,6'sı hemşire, %29,4'ü ebe; %88,6'sı kadın; %73,9'u lisans mezunu; yaş ortalaması 32,26±6,23 olup; %32'sinin meslekteki hizmet süresi 1-5 yıldır. Katılımcıların %31'i ailesinde engelli birey olduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların Yetersizlikten Etkilenmiş Kişilere Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalamaları 56,55±11,35 olarak saptanmış, engelli bireylere yönelik tutumlarının orta düzeyde olumlu olduğu görülmüştür. Engelli bireylere yönelik tutumlarının yaşa, öğrenim durumuna, engelli bireyle karşılaşma ve aynı evde yaşamayı isteme durumlarına göre anlamlı farklılık göstermesine karşılık (p0,05). Toplumun ve sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının engelli bireylere yönelik tutumlarının olumlu yönde olabilmesi için engelli bireylerin toplumun içinde var olmaları ve toplumun bu bireylere karşı farkındalık kazanması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to reveal the attitudes of nurses and midwives towards disabled individuals and to investigate whether their attitudes differ from their point of view towards disabled individuals. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 306 healthcare professionals working at Çanakkale Onsekiz Mart University Health Practice and Research Hospital and Çanakkale Mehmet Akif Ersoy State Hospital between March 2019 and August 2019. In collecting the data, the Information Form on Socio-Demographic Characteristics and the Attitude Scale towards People Affected by Disability were used by the researcher. Data were collected using face to face interview technique. Descriptive statistics, Pearson's chi-square test, Student's t test, One-way ANOVA test were used to analyze the data. 70.6% of the individuals participating in the study are nurses, 29.4% are midwives; 88.6% are women; 73.9% of them are undergraduate; The average age is 32.26 ± 6.23 (21-53 years); The service period of 32% in the profession is 1-5 years. 31% of the participants stated that there is a disabled person in their family. The mean Attitude Towards Disabled Person Scale score of the participants was determined to be 56.55 ± 11.35, and it can be said that their attitudes towards disabled individuals are moderately positive. Although the attitudes towards disabled people differ significantly according to age, education level, meeting with a disabled person and wanting to live in the same house (p 0.05). In order for the society and healthcare professionals providing health services to have a positive attitude towards disabled individuals, it should be ensured that individuals with disabilities exist in the society and that the society gains.