Kanser hastalarının birinci dereceden yakınlarının depresif belirtilerinde ölüm kaygısı, ölüm korkusu ve anlamsızlık kavramlarının incelenmesi
Analysis of death anxiety, fear of death and concept of meaninglessness in depressive symptpms of cancer patients from the first grade
  1. Tez No: 651037
  2. Yazar: HÜSEYİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Ölüm Korkusu, Ölüm Anksiyetesi, Anlamsızlık, Cancer, Fear of Death, Death Anxiety, Meaninglessness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ölüm kaygısı, ölüm korkusu ve anlamsızlık, psikiyatrik tanılardan bağımsız multidisiplinerce araştırılan konular olup psikiyatrik bozukluklar ile ilişkileri olup olmadığına dair mevcut çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada kanser hastalarının birinci dereceden yakınları ile bir kanser hastasına birinci dereceden yakınlığı olmayan kişilerin depresif belirtileri ile ölüm kaygısı, ölüm korkusu ve anlamsızlık kavramlarının arasındaki ilişkinin ele alınması amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemin Psiko-onkoloji Derneği bünyesinde olup kanser hastalığı tanısı almış kişilerin birinci dereceden aile üyeleri oluşturmaktadır. Psikososyal özellikleri ile ölüm kaygısına ve ölüm korkusuna etki edebilecek faktörleri sorgulama amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Sosyodemografik Form ile Ölüm Kaygısı Ölçeği, Ölüme Karşı Tutum Ölçeği, Hayatın Anlamı ve Amacı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği katılımcılara uygulanmıştır. Veri analizi için SPSS for Windows 22,0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre birinci dereceden bir yakını kanser hastası olanlar ile olmayanların ölüm kaygısı ve ölüm korkusu düzeyleri arasında bir farklılık saptanmamıştır. Ölüm kaygısı ve ölüm korkusu, birinci dereceden kanser hastası bir yakına sahip olup olmamaktan bağımsız birer değişkendirler. Anlamsızlık hissi ise çeşitli yaşam koşulları çerçevesinde farklılık gösterebilmektedir. Depresif belirtiler gösteren kişilerde ölüm kaygısı ve ölüm korkusuna dair farklı bağlamlarda çeşitli algılar bulunmaktadır. Psiko-onkoloji servisinden hizmet alan kişilerin yakınları ve bu bağlamdan ayrı bireylerin depresif belirtileri ile ölüm kaygısı ve ölüm korkusu arasındaki ilişkiyi inceleyen aha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Death anxiety, fear of death and meaninglessness are subjects that are investigated from multidisciplinary regardless of psychiatric diagnoses, and current studies on whether they have relations with psychiatric disorders are quite limited. In this study, it is aimed to examine the relationship between first degree relatives of cancer patients and those who do not have first degree affinity with a cancer patient and the concepts of death anxiety, fear of death and meaninglessness. The sample of the study is within the Psycho-oncology Association and it is the first-order family members of people diagnosed with cancer. The Socio-demographic Form, Death Anxiety Scale, Attitude Scale Against Death, Meaning of Life Scale and Beck Depression Scale were applied to the participants with the aim of questioning the psychosocial features and factors that may affect death anxiety and fear of death. SPSS for Windows 22.0 program was used for data analysis. According to the results of the research, no difference was found between the death anxiety and fear of death of those whose first-degree relatives had cancer and those who did not. Death anxiety and fear of death are independent variables, whether they have a first-degree cancer patient or not. The sense of meaninglessness may differ within the framework of various living conditions. People with depressive symptoms have various perceptions of death anxiety and fear of death in different contexts. More studies are needed to examine the relationship between relatives of individuals receiving services from the psycho-oncology service and the depressive symptoms of individuals separate from this context, and death anxiety and fear of death.