A Tinnitus masking software for clinical usage
Klinik kullanım amaçlı tinnitus maskeleme yazılımı
- Tez No: 65110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, tinnitus masking, pitch matching
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bilgisayar ortamında bir Tinnitus Maskeleme Yazılımı geliştirilmiştir. TINEX adını verilen sistem IBM uyumlu bir Kişisel Bilgisayar (PC), Sound Blaster uyumlu 16 bit ses kartı, bir kasetçalar, kulaklıklar ve özel olarak geliştirilmiş tinnitus maskeleme yazılımından oluşmaktadır. Sistem ilk olarak bir odyometri testi uygulayarak 80 ayrı önceden seçilmiş frekansta hastanın duyma eşiklerini belirlemektedir. Bu duyma eşikleri saklanarak sonraki adımlar olan frekans eşleştirme ve kişiye özel maskeleme sesinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak hastanın yüksek ses seviyeleri ile stimülasyonunun önlenmesi sağlanır. Bir sonraki adım olan tirmitus frekansı belirleme testinde, frekans eşleştirme yöntemi ile tinnitus frekansı belirlenmektedir. Bu adımda saf ton sinüs dalgalan kullandır. Üçüncü adım merkez frekanstan tinnitus frekansına eşit olan çeşitli dar band gürültüler ve beyaz gürültünün hastaya diriettirildiği maske belirleme adımıdır. Bu özel olarak sentezlenmiş dar band gürültüleri ve beyaz gürültüyü dinleyen hasta tinnitusunu en iyi rahatlattığını düşündüğü gürültüyü seçer. Bir sonraki adımda maskeleme gürültüsü bir ses bandına kaydedilerek hastaya verilir. Kullanımı kolay olan yazılım, hastanın kolayca uyum sağlayıp, maskeleme sesinin hazırlanması için gerekli temel işlemlerin çoğunu, doktor veya operatör rehberliğini en az gerektirecek şekilde yerine getirmesini sağlamaktadır. Bu özellik yazılımın menü bazlı topolojisi ve kolay Grafik Kullanıcı Arabiriminden (GUI) kaynaklanmaktadır. Programlama platformu olarak MS Windows seçilmiştir. MS Windows kaynaklarını verimli olarak kullanabilen Visual Basic 4.00 programlama dili olarak belirlenmiştir. Windows Uygulama Arabirimleri (API) olarak erişilen kaynaklar özellikle tinnitus maskeleme yazılımındaki testlerde yoğun olarak kullanılan ses işleme prosüdürleri ile ilgili olan kaynaklardır. Bu kaynakların verimli kullanımı sonucunda, ses bilgisinin işlemesinde gerekli olan hız seviyesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A PC based Tinnitus Masking System called TMEX is developed. The system is composed of an IBM compatible PC with a Sound Blaster compatible 16 bit sound card, a record player, a specially developed software for tinnitus masking and headphones. The system first performs an audiometry test and determines patient's hearing thresholds for 80 different preselected frequencies. These thresholds are stored and used in later steps to automatically adjust sound levels during pitch matching and during the individual tailoring of the masking noise to avoid over-stimulating patients with excessive sounds levels. The next step is the tinnitus frequency determination step in which the tinnitus frequency is determined through pitch matching. In this step pure tone sine waves are used. The third step is the mask determination step, in which white noise and various narrow band noise - whose center frequencies match to the tinnitus frequency -, are presented to the patient. After experimenting with these specially synthesized narrow band masking noise the patient selects one which seems to relieve his or her complaint best. In next step the masking noise is recorded on an audio cassette and given to the patient. The software is easy to use so that the patient can quickly adapt and perform most of the preliminary work required for the preparation of the masking sound with minimal doctor or operator guidance by the help of the menu driven topology of the software and its friendly Graphical User Interface (GUI). MS Windows is chosen as the programming platform. Visual Basic 4.00 is used as the programming language for its ability to use MS Windows resources effectively. The resources used as Windows Application Interface (APl)s are mainly the ones related with sound processing procedures widely used during tests on tinnitus masking software. By the help of efficient usage of these APIs, the speed needed for handling sound data is attained.