Terminologia anatomica'da yer alan hareket sistemi ile ilgili terimlerde bulunan sıfatların incelenmesi
Investigation of the adjustments in terminologia anatomica, in terms related to the movement system
  1. Tez No: 651155
  2. Yazar: SAFİYE ESERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Terminologia anatomica, hareket sistemi, sıfatlar, Terminologia anatomica, motion system, adjectives
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bilim insanları arasında etkili ve doğru iletişim kurulabilmesi için terminoloji büyük öneme sahiptir. Bu tez, Ülkemizde tıbbi ve anatomik terminoloji üzerine yapılan araştırma sayısının az olması sebebiyle alandaki kısıtlı bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla yazılmıştır. Çalışmamızda 1998'de Thieme tarafından Stutgard'ta yayınlanan Terminologia Anatomica temel alınmıştır. Hareket sistemiyle ilgili 2282 terim tek tek incelenerek içerisinde geçen sıfatlar; köken, derece ve şekil açısından değerlendirilerek sınıflandırılmıştır. Anatomia Generalis bölümünde 111 Latince, 21 Grekçe kökenli sıfat bulunmaktadır. Bu bölümde 31 üç şekilli, 101 iki şekilli ve 125 gradus positivus, 6 gradus comparativus, 1 gradus superlativus sıfat kullanılmıştır. Systema skeletale bölümünde 203 Latince, 60 Grekçe kökenli sıfat bulunmaktadır. Bu bölümde 125 üç şekilli, 134 iki şekilli, 4 tek şekilli ve 256 gradus positivus, 6 gradus comparativus, 1 gradus superlativus sıfat kullanılmıştır. Systema articulare içerisinde 163 Latince, 34 Grekçe kökenli sıfat bulunmaktadır. Bu bölümde 62 üç şekilli, 132 iki şekilli, 3 tek şekilli sıfat ve 191 gradus positivus sıfat, 6 gradus comparativus sıfat kullanılmıştır. Gradus superlativus sıfat bu bölümde kullanılmamıştır. Systema musculare içerisinde 119 Latince, 53 sıfat Grekçe kökenlidir. Bu bölümde 124 üç şekilli, 120 iki şekilli, 8 tek şekilli ve 241 gradus positivus, 6 gradus comparativus, 5 gradus superlativus halinde kullanılmıştır. Elde ettiğimiz veriler sıfatların nasıl bir dağılım gösterdiğini, isimleri nasıl etkilediğini ve özelliklerini ortaya koymuştur. Çalışmamızın tıp öğrenimi için önemli olan terminolojinin gelişmesine ve anatomi dersinin öğreniminin daha anlaşılır ve kolay olmasına yardımcı olmasını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
Terminology is essential for effective and accurate communication between scientists. This thesis has been written to contribute to the limited knowledge in the field due to the low number of studies on medical and anatomical terminology in our country. Our study was based on Terminologia Anatomica published by Thieme in Stutgard in 1998. The 2282 terms related to the movement system are examined one by one and the adjectives in them; classified in terms of origin, grade, and shape. Anatomia Generalis has 111 Latin and 21 Greek origin adjectives. In this section, 31 three-shaped, 101 two-shaped, and 125 gradus positivus, six gradus comparativus, one gradus superlativus adjective were used. There are 203 Latin and 60 Greek origin adjectives in Systema skeletale section. In this section, 125 three-shaped, 134 two-shaped, four single-shaped, and 256 gradus positivus, six gradus comparativus, one gradus superlativus adjective were used. There are 163 Latin and 34 Greek origin adjectives in Systema articulare. In this section, 62 three-shaped, 132 two-shaped, three single-shaped adjectives, and 191 gradus positivus adjectives, six gradus comparativus adjectives were used. The adjective Gradus superlativus is not used in this section. Systema musculare has 119 Latin and 53 adjective Greek. In this section, 124 three-shaped, 120 two-shaped, eight single-shaped, and 241 gradus positivus, six gradus comparativus, five gradus superlativus were used. The data we obtained revealed how adjectives are distributed, how they affect nouns and their characteristics. We hope that our study will help develop the terminology, which is important for medical education, and make the learning of the anatomy lesson more understandable and easier.