Acil servise başvuran hastaların bilgisayarlı tomografi ile ölçülen optik sinir kılıf çapının normal ve patolojik bulgular arasındaki farkın belirlenmesi
Determination of the difference between normal and pathological findings of optic nerve sheath diameter measured by computerized tomography of patients applying to the emergency room
  1. Tez No: 651412
  2. Yazar: İLKER ŞALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Optik sinir kılıf çapı, bilgisayarlı beyin tomografisi, acil servis, türk toplumu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş ve Amaç: Optik sinir kılıf çapının (OSKÇ), beyin bilgisayarlı tomografisi (BT) üzerinden ölçülmesi invaziv olmaması, herhangi bir ek işlem, masraf gerektirmemesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle acil serviste hasta prognozunu göstermede kullanışlı bir tanı aracı olabilir. OSKÇ ile yapılan çalışmalarda lokal çalışma popülasyonlarında kullanılan referans değerleri farklıdır. Bu nedenle çalışmamızda birincil olarak Türk insanının yaşa ve cinsiyete göre optik sinir kılıf çapının normal aralığını bulmak, ikincil olarak ise kafa içi basınç artışı olduğu öngörülen beyin BT'lerde OSKÇ artışını göstermek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisine bir yıl içinde başvuran ve beyin bilgisayarlı tomografisi çekilen tüm hastalar dahil edildi. Çalışma ekibince normal BBT görüntüleri ve yaygın beyin ödemi saptanan BBT görüntülerindeki OSKÇ ölçümleri arasında anlamlı fark olup olmadığının ve normal olarak yorumlanmış beyin BT'lerdeki OSKÇ değerlerinin yaşa, cinsiyete göre dağılımı değerlendirildi. Bulgular: Türk insanı için normal olgulardaki optik sinir kılıf çapı ortancası, (IQR) göz küresi bitiminden itibaren 3mm'den yapılan ölçümde 5.50mm (5.00-6.00mm), 5mm için 4.90mm (4.43-5.30mm), 10mm için 4.30mm (4.00-4.60mm)'dir. Patolojik olgularda ise bu değer 3mm için 6.85mm (6.20-7.40mm), 5mm için 6.20mm (5.60-6.83mm), 10mm için 5.65mm (4.98-6.10mm)'dir. Normal ve patolojik olgular arasında OSKÇ için anlamlı fark bulundu. (p0.05). Sonuç: Tüm ölçüm noktalarında OSKÇ ortanca değerinin, patolojik olgularda normal olgulara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğunu bulduk. Hem normal hem patolojik olgularda OSKÇ ölçümü distale ilerledikçe azalmaktadır. Sadece normal olgularda erkek cinsiyette, tüm olgular için ileri yaşlarda OSKÇ değeri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Measurement of the optic nerve sheath diameter (ONSD) via computed tomography of the brain(CT) is a useful diagnostic tool in the emergency room to demonstrate patient prognosis due to its non-invasiveness, no additional procedures, no cost and ease of use. The reference values used in local study populations are different in studies conducted with ONSD. For this reason, in our study, it was aimed to find the normal range of ONSD according to age and gender of the Turkish people, and to show the increase in ONSD in the brain CTs, which is predicted to have increased intracranial pressure. Material & Method: All patients who applied to Dokuz Eylul University Emergency Room within one year and who underwent CT of the brain were included in our study. The distribution of normal ONSD values with respect to age and gender as well as the difference between the normal CTs and the CTs of the brain with widespread brain edema were studied by the research team. Results The median and the interquartile range values of the ONSD for Turkish people are 5.50mm (5.00-6.00mm) when measured from 3mm from the end of the eyeball, 4.90mm (4.43-5.30mm) when measured from 5mm from the end of the eyeball and 4.30mm (4.00- 4.60mm) when measured from 10mm from the end of the eyeball. In pathological cases, this values are 6.85mm (6.20-7.40mm) for 3mm, 6.20mm (5.60-6.83mm) for 5mm and 5.65mm (4.98-6.10mm) for 10mm measurements of the end of the eyeball. A statistically significant difference was found between the normal and pathological cases in ONSD (p 0.05).