Sinema ve zaman: Ömer Kavur sineması
Cinema and time: The cinema of Ömer Kavur
  1. Tez No: 651453
  2. Yazar: ERTUĞRUL AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Time”, Cinematic Time”, Mouvement Image”, Time Image”, Montage”, Ömer Kavur”
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 459
Özet
Sinema zamanı yontan, mühürleyen, şekillendiren bir zaman sanatıdır. Sinema ve zaman arasındaki münasebet muhteva olarak zaman, sinematik zaman kavramı, imge ve zaman münasebeti, sinema ve zaman münasebeti uyarınca muhtelif düzeylerde açığa çıkmaktadır. Bu manada zaman nosyonu, felsefi bir kavram olarak zaman, muhteva düzeyinde sinematik bir karakter kazanmakta; inşa edilen sinematik evrene ve bu evrende açığa çıkan montaj stili, montaj nosyonuna koşut olarak imge zamansal, zaman imgesel bir forma yahut zaman harekete tabi, dolaylı bir forma bürünmekte; inşa edilen sinematik evrene ve bu evrende açığa çıkan montaj stili, montaj nosyonuna koşut olarak sinematik zaman karakteri şekillenmekte; inşa edilen sinematik evreni ve bu evreni şekillendiren montaj stilini, montaj nosyonunu belli bir zaman felsefesi, belli bir zaman nosyonu şekillendirmekte, inşa edilen sinematik evrenin, montaj stilinin, montaj nosyonunun arka planında belli bir zaman felsefesi, belli bir zaman nosyonu bulunmaktadır. Ömer Kavur zaman kavramını, zaman nosyonunu sinematikleştiren en mühim yönetmenlerden birisidir. Bu manada, bu çalışma zaman kavramı, sinematik zaman kavramı, imge ve zaman münasebeti, sinema ve zaman münasebeti bağlamında Ömer Kavur sinemasını; Ömer Kavur'un inşa ettiği sinematik evrende açığa çıkan zaman kavramının, zaman nosyonunun kavramsal arka planını, Kavur'un inşa ettiği sinematik evrende zaman kavramının, zaman nosyonunun tezahürlerini değerlendirmektedir. Bu bakımdan Ömer Kavur'un inşa ettiği sinematik evrende zaman kavramı, zaman nosyonu imgenin zamansallaşması, zamanın imgeselleşmesi bağlamında değil; konu, muhteva, diyalog düzeyinde sinematik bir karakter kazanmakta, harekete tabi, dolaylı, edebi bir form marifetiyle açığa çıkmaktadır. Anahtar Sözcükler:“Zaman”,“Sinematik Zaman”,“Hareket imge”,“Zaman İmge”,“Montaj”,“Ömer Kavur”
Özet (Çeviri)
Cinema is an art of time. Time is sculpted, is sealed, is formed through the medium of cinema. The liaison between time and cinema appears with respect to time as content, concept of cinematic time, the liasion between image and time at various levels. İn this sense, notion of time, time as a concept of philisophy gain cinematic character at the level of content. On the other hand, image becomes time, time becomes image else time becomes subjected to action, time becomes an indirect form with regard to constructed cinematic universe and the style of montage, notion of montage appears in this constructed cinematic universe. Besides, the character of cinematic time takes form with regard to constructed cinematic universe and the style of montage, notion of montage appears in this constructed cinematic universe. İn respect to this, the constructed cinematic universe and the style of montage, notion of montage form this constructed cinematic universe is constituted with regard to definite notion of time, definite philisophy of time and definite notion of time, definite philisophy of time lie behind constructed cinematic universe, style of montage, notion of montage. Ömer Kavur is one of the considerable directors concerns concept of time, notion of time cinematically. İn this regard, in this study, the cinema of Ömer Kavur is reviewed within the context of concept of time, concept of cinematic time, liason between image and time and the conceptual background of concept of time, notion of time appears in the cinematic universe created per Ömer Kavur. İn this study, it is argued that concept of time, notion of time does not become within the context of imaganary character of time, temporal character of image in the cinematic universe created per Ömer Kavur and it is argued that time gains cinematic character within the context of subject, content, dialog and time becomes by means of subjected to action, an indirect form, a literary form in the cinematic universe created per Ömer Kavur.