Akhisar ve çevresindeki tütün fideliklerinde görülen çökerten hastalığına neden olan etmenlerin belirlenmesi ve hastalık yönetimi
Determination of the damping-off pathogens on tobacco seedlings in Akhisar province and their management
- Tez No: 651482
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Çökerten, Fusarium, Hastalık Yönetimi, Tobacco, Damping-off, Fusarium, Disease Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tütünlerde fidelik alanlarında görülen en önemli sorunlarından biri çökerten hastalığıdır. Tütünlerde çökerten hastalığına neden olan fungus türleri Pythium spp., Rhizoctonia spp., Phytophthora spp., Alternaria spp., Fusarium spp. ve Sclerotinia sclerotiorum (Lib) olarak bilinmektedir. Bu çalışmada amacımız, Akhisar ve çevresinde tütün fideliklerinde görülen çökerten etmenlerini belirlemek ve buna yönelik bir mücadele stratejisi oluşturmaktır. İlk olarak, Şubat-Mart aylarında Akhisar ilçesinde farklı lokasyonlarda bulunan yaklaşık 20 fidelik gezilerek çökerten belirtisi görülen bitkilerden örnekler toplanmıştır. Toplanan örneklerde hastalık etmenleri izole edilip tanısı yapılmıştır. Daha sonra Akhisar çevresinde çökerten etmenlerinin sorun olduğu doğal bulaşık fide yastıklarında, Bacillus amyloliquefaciens MBI600, Bacillus subtilis QST 713, Fludioxonil+Metalaxyl-M, Propamocarb + Fosetyl-Al., Tolclofos-methyl+Thiram ve Trichoderma viride içerikli preparatların çökertene olan etkileri değerlendirilmiştir. Çökertene neden olan etmenler içerisinde % 64,33 Fusarium spp., % 16,08 Pythium spp., % 9,09 Alternaria spp., % 2,09 Cylindrocarpon spp., %2,09 Macrophomina spp., % 0,69 Mucor sp., % 2,79 Rhizoctonia spp., % 1,40 Curvularia spp. ve % 1,40 Penicillium spp. türleri tespit edilmiştir. Hastalık yönetimi bakımından en etkili preparat, Bacillus subtilis QST 713 ırkı içeriğine sahip olan biyoaktif maddeli biyofungisitin % 13.72 hastalık şiddeti ve % 79.22 biyolojik etkinlik ile diğer preparatlara göre istatistiksel olarak en başarılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Damping-off disease is one of the most significant problem of the tobacco seed beds. Pythium spp., Rhizoctonia spp., Phytophthora spp., Alternaria spp., Fusarium spp. and Sclerotinia sclerotiorum are well known fungi which cause the decay of seeds and seedlings. In this study, it was aimed to determine to causal agents which are caused the damping-off on tobacco seedlings in Akhisar province and constitute their management strategies. Mostly, tobacco samples that showed symptoms of damping-off were collected from approximately 20 seedlings in different locations in Akhisar between February and March. The causal agents were isolated and identified. After, Some biological products which include Bacillus amyloliquefaciens MBI600, Bacillus subtilis QST 713, Fludioxonil+Metalaxyl-M, Propamocarb + Fosetyl-Al, Tolclofos-methyl+Thiram and Trichoderma viride were subsequently applied and evaluated on naturally infected seed beds for damping-off in Akhisar province. In conclusion, % 64,33 Fusarium spp., % 16,08 Pythium spp., % 9,09 Alternaria spp., % 2,09 Cylindrocarpon spp., %2,09 Macrophomina spp., % 0,69 Mucor sp., % 2,79 Rhizoctonia spp., % 1,40 Curvularia spp. ve % 1,40 Penicillium spp. were determined as disease agents at these seedlings. Biofungicide which contains Bacillus subtilis QST 713 was determined as the most effective bioproduct with regard to disease management with % 13,72 disease severity and % 79,22 biologic activity according to others by statistical analysis.