Caryl Phillips'in The Final Passage, Crossing The River, Cambridge ve The Lost Child adlı romanlarında psikolojik, kültürel ve tarihsel travma
Psychological, cultural and historical trauma in Caryl Phillips's The Final Passage, Crossing The River, Cambridge ve The Lost Child
- Tez No: 651786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma, Postkolonyalizm, Caryl Phillips, Diaspora, Kölelik, Sömürgecilik, Trauma, Postcolonialism, Caryl Phillips, Diaspora, Slavery, Colonialism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Çağdaş İngiliz romanının en önemli yazarlarından olan Caryl Phillips kurgu ve kurgu olmayan eserlerinde, sürekli değişen ev, kimlik ve aidiyet kavramlarına odaklanır. Caryl Phillips'i yazar olarak çağdaşlarından ayıran şey, köle ticareti ve kölelik ile ilgili tarihsel materyallerle uğraşmasıdır. Phillips'in yazılarının çoğu, Karayip kimliğini şekillendiren tarihi, kültürel ve psikolojik unsurları ve Karayip kimliğinin uzak kölelik tarihiyle nasıl sürekli diyalog içinde olduğunu ortaya koymaktadır. Siyah nesillerin acı çektiği bu travmatik deneyimler, Karayip kimlik yapısını şekillendirmiş ve Karayip halkının tüm yüzyıllar boyunca bilincinde iz bırakmıştır. Caryl Phillips İngiltere'de büyüdüğü ve ırkçılığa maruz kaldığı için hayatında travma yaşamış ve bu travmanın karakterlerine etkisini yansıtmıştır. Travma çalışmalarındaki son gelişmeler, günümüzde travma tanımlarının Batı toplumundaki baskın grupların deneyimlerinden oluştuğunu ileri sürerek Batı travma teorilerinin sömürge konularına uygulanabilirliğinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, Caryl Phillips'in sömürge sonrası bağlamında ve travma teorisi ışığında çeşitli metinlerde ırk, sömürge bilinci, kültür ve sınıf ayrımcılığı konularını araştırmayı amaçlamaktadır. Phillips'in bu çalışmada incelenen romanları Afro-Karayip bağlantıları, kölelik tarihi, siyah-beyaz karşılaşmalar, Orta Geçit, plantasyon yaşamının dehşeti, kölelik ve sömürgeciliğin anısı, zorla göç ve dağılma, siyah diaspora ve köken eksikliği konuları etrafında dönmektedir. Romanları, Karayiplilerin katliamına, onu izleyen iç savaşa ve bir milyon veya daha fazla Karayiplinin ölümüne ve açlığına ve sömürge ve diasporik deneyimlerin neden olduğu bu travmayı yeniden anlatmanın ve dile getirmenin zorluğuna ilişkin araştırmalarından dolayı postkolonyal travma kurgu türüne aittir.
Özet (Çeviri)
Caryl Phillips, one of the most important authors of contemporary English novel, focuses on the ever-changing notions of home, identity and belonging in his works of fiction and nonfiction. What distinguishes him as a writer from his contemporaries is the way he deals with historical materials relating to the slave trade and slavery. Most of Phillips's writings undertake mapping out the historical, cultural and psychological elements that have shaped Caribbean identity and how the Caribbean identity is in constant dialogue with the remote history of slavery. These traumatic experiences, under the pain of which generations of blacks suffered, have shaped Caribbean identity structure and left a mark on Caribbean people's consciousness for entire centuries. Since Caryl Phillips has been raised in Britain and exposed to racism, he has experienced the trauma in his life and reflected the effect of this trauma in his characters. The recent developments in trauma studies call for a reconsideration of the applicability of Western trauma theories to colonial subjects by arguing that current definitions of trauma have been constructed from the experiences of dominant groups in Western society. This study aims to explore the questions of race, colonial consciousness, culture and class discrimination in several texts by Caryl Phillips in a post-colonial context and in the light of trauma theory. Phillips's texts examined in this study repeatedly revolve around the following subject matters: The Afro-Caribbean connections, the history of slavery, black-white encounters, the Middle Passage, the horrors of plantation life, the memory of slavery and colonialism, forced migration and the dispersal of the black diaspora and its lack of roots. His novels belong to the genre of postcolonial trauma fiction because of their focus on the massacre of Caribbeans, the ensuing civil war, and the death and starvation of a million or more Caribbeans and because of their exploration of the difficulty of recounting and voicing that trauma caused by colonial and diasporic experiences.