Güven unsuru bağlamında satış elemanlarının emlak sektöründeki rolü
The role of salespeople on real estate sector in the context of trust factor
  1. Tez No: 651788
  2. Yazar: MEHMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Müşteri Temini, Satış Elemanı, Trust, Customer Provision, Salesman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gayrimenkul sektörü; ev, arsa, arazi gibi taşınmazların; satışı, kiralanması, uzman incelenmesi (ürüne fiyat biçme), danışmanlğı vs. ile ilgili olduğundan dolayı bu alanda faaliyet gösteren işletmeler de hizmet üreten işletmelerdir. Sektör, yüksek meblağların el değiştirdiği bir sektör olduğu için son dönemlerde düşen müşteri yoğunluğu firmaların mevcut müşteriyi elde tutma çabası, firmalar arası rekabet ve firmaya müşteri çekme gayreti, bu sektörün doğası gereği güven unsurunu bir adım daha öne çıkarmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; para döngüsünün miktar olarak fazla olduğu bu sektörde, güven kavramının önemini vurgulamak, müşterilerin emlakçılara güvenip güvenmediğine ve emlakçıların kendilerine gelen müşteriye güven verip veremediklerine değinmek, işletmelerin kendilerine müşteri çekebilmesi açısından onlara destek sağlamak ve işletmelerin devamlılığının sağlanması adına farkındalık oluşturmaktır. Bu kapsamda hazırlanan anket Gaziantep ili merkez Şahinbey ilçesinde, emlakçılardan belli bir ücret karşılığı hizmet almış veya hizmet talep etmek üzere emlakçılarla iletişime geçmiş 18 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanmışıtr. Çalışmada 420 müşteriye uygulanan anketlerden elde edilen veriler spss 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Ölçme aracı, faktör analizine uygunluk göstermiştir. Çalışmada iki farklı ölçek kullanılmış olup ölçekler arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığından Basit Regresyon Analizi gerçekleştirilememiştir. Elde edilen sonuçlara göre; emlakçıların kadınlara nazaran erkeklere güven verdiği görülmüş, araştırmaya katılanların genel nitelikleri değerlendirildiğinde bu durumun ölçek sonuçlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The real estate sector, real estate, land, such as immovable; sales, leasing, expert inspection (product pricing), consultancy, etc. related to the businesses operating in this field are also producing services. The sector take the trust element one step further by the nature because it is the sector that high amounts have changed hands, the firms' efforts to retain the existing customers, the competition between the firms and the effort to attract customers to the company, and the decreasing customer density in recent years. The main purpose of this research is to create awareness for the continuity of the businesses by emphasizing the importance of trust concept in this sector, where the money cycle is more in quantity; pointing out whether the customers trust the real estate agents, whether the real estate agents can give confidence to the customers coming to them, and supporting them so that the enterprises can attract customers to them. The prepared survey in this context is individuals over 18 years and the ones who have received service from a real estate agent for a certain fee in Gaziantep city center Sahinbey District or contacted them to request service. The data is collected from 420 individuals, data analysis is analyzed by SPSS 22.0 program. The assessment tool is compatible with factor analysis. Two assessment tools are used in the research and the since there was no significant relationship between the scales, simple regression analysis could not be performed. According to the gathered results; It was seen that real estate agents were better assured by men than women, and when the general characteristics of the survey participants were evaluated, it was found that this did not affect the survey results.