The authors of the floating world: The concept of death in Ishiguro's a Pale View of Hills and Murakami's Norwegian wood
Değişen dünyanın yazarları: Ishiguro'nun Uzak Tepeler ve Murakami'nin İmkansızın Şarkısı romanlarında ölüm olgusu
- Tez No: 651882
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Freudyen Psikanaliz, savunma mekanizmaları, yas, melankoli, ölüm, Freudian psychoanalysis, defence mechanisms, mourning, melancholia, death
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kazuo Ishiguro'nun ilk romanı Uzak Tepeler'de (1982), İkinci Dünya Savaşı, travma, kendini kandırma, suçluluk ve bastırma konularını orta yaşlı bir Japon kadın karakter üzerinden ele alır. Öte yandan, Haruki Murakami'nin İmkansızın Şarkısı (1987) adlı romanı, 60'lı yılların Japonya'sında geçen; aşk üçgenleri, kayıplar ve cinsellik konuları hakkında nostaljik bir gençlik hikayesidir. Her iki romanda birinci tekil şahıs anlatıcı kullanılmış olup, roman karakterlerinin geçmiş yaşantılarından kesitleri anı yazısı biçiminde aktarmıştır. Romanların ana karakterleri Tōru ve Etsuko, bastırılmış anıların dışavurumu yoluyla okurları geçmişte bir yolculuğa çıkarır. İmkansızın Şarkısı'nda karakterler ölümle çevrelenmiş olsa da, Uzak Tepeler'de Etsuko'nun büyük kızı intihar eden tek karakterdir. Buna rağmen, her iki romanda da ortak temalar işlenmiş ve yaşam-ölüm, gerçek-gerçekdışı, geçmiş-günümüz, Doğu-Batı ve Japonluk-İngilizlik gibi ikili karşıtlıklara yer verilmiştir. Bu çalışma, İngiliz ve Japon Edebiyatının çağdaş temsilcileri Ishiguro ve Murakami'nin bahsi geçen romanlarındaki ölüm kavramını karşılaştırmalı okuma yoluyla analiz etmeyi amaçlar. Bu tezde, yazarların ölüm temasına yaklaşımlarının yanı sıra, karakterlerin sevdiklerinin ölümleri ile başa çıkma yollarındaki benzerlik ve farklılıklar Sigmund Freud'un psikanaliz kuramı ekseninde incelenecektir. Freud'un 1917 yılında yayımladığı makalesi Yas ve Melankoli, ana karakterlerin savunma mekanizmalarının yorumlanmasında kullanılacaktır. Bu tespitler doğrultusunda Uzak Tepeler ve İmkansızın Şarkısı romanlarının karşılaştırmalı okuması gerçekleşecektir. Son olarak, bu tez, karakterlerin yas süreçlerini ve romanların muğlak (belirsiz) sonlarını değerlendirecektir.
Özet (Çeviri)
In his first novel, A Pale View of Hills (1982), Kazuo Ishiguro draws upon post-World War II, trauma, self-deception, guilt and repression through a middle-aged Japanese woman. Whereas Haruki Murakami's Norwegian Wood (1987) is a nostalgic coming of age story in the 60's Japan which centres around love triangles, loss and sexuality. The-first-person narrative is used in a diary-like manner in these novels. Through the manifestation of repressed memories, both Tōru and Etsuko take the reader on a journey in the past. Although in Norwegian Wood, the characters are surrounded by death, Etsuko's daughter is the only character who commits suicide in A Pale View of Hills. However, both novels share common themes and binary oppositions such as life/death, real/unreal, past/present, East/West and Japaneseness/Englishness. This thesis aims to analyse the concept of death in the selected novels of two contemporary authors of English and Japanese literature through the methodology of comparative reading. The thesis will focus on the similarities and differences of how characters mourn the death of their loved ones along with Ishiguro and Murakami's approaches to death by applying Freudian psychoanalysis. Freud's 1917 essay Mourning and Melancholia will be used in the interpretation of Tōru and Etsuko's coping mechanisms. By applying these discoveries, a comparative reading of A Pale View of Hills and Norwegian Wood will take place. Finally, the thesis will evaluate the ambiguous endings of the novels, as well as mourning process of the characters.