Retrospective evaluation of anterior restorations with composite resins applied by layering method
Tabakalama yöntemi ile uygulanan kompozit rezinler ile yapılmış anterior restorasyonların retrospektif değerlendirilmesi
  1. Tez No: 652030
  2. Yazar: OMAR FAEZ ABDULATEEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior kompozit restorasyon, tabakalama tekniği, renk stabilitesi, FDI kriterleri, Anterior composite restoration, layering technique, color stability, FDI criteria
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, ön dişlerinde çeşitli estetik problemleri olan hastalarda dört farklı tipte kompozit rezin seti ile tabakalama tekniği kullanılarak yapılan direkt kompozit restorasyonların klinik davranışını ve performansını FDİ kriterlerine göre ve direkt kompozit veneer restorasyonların renk değişikliklerini FDİ kriterlerine ek olarak spektrofotometre ile değerlendirmektir. Bu retrospektif çalışmada, GC Essentia (Microflled hibrid) (n = 52), IPS Empress Direct (nanohybrid) (n = 50), Filtek Ultimate (nanofill) (n = 56) ve Estelite ∑ Quick (supra nanofill) (n = 69)kullanılarak uygulanan 227 direkt kompozit restorasyon bir yıl sonra FDI kriterleri kullanılarak değerlendirildi. 227 restorasyonun direk kompozit veneerli 57 tanesinin renk değişikliği Spektrfotometre kullanılarak da değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi Fisher's Exact, Kolmogorov-Smirnov, Kruskal-Wallis testleri ve tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) kullanılarak yapıldı. Çalışmamız sonucunda 227 direkt kompozit restorasyondan sadece 12'si başarısız olarak değerlendirildi. Başarısız restorasyonlar ya renk uyumsuzluğundan ya da kırılmadan kaynaklanıyordu. Filtek Ultimate (nanofill) kompoziti, diğer kompozit türlerine kıyasla daha fazla marjinal renklenme oranı gösterdi. Renk uyuşmazlığı nedeniyle başarısız olan tüm restorasyonlar Filtek Ultimate kompozitrezin grubunda görülürken, kırılmaya bağlı başarısız restorasyonlar Estelite Sigma Quick (suprananofill) kompozit rezin grubunda görüldü. Diğer kompozit rezin türlerindeki bazı restorasyonlar insizal kenarlarda küçük aşınmalar gösterdi, ancak restorasyonların estetik görünümünü etkilemedi. Tüm kompozit türlerinde anatomik form, sekonder çürükler ve postoperatif duyarlılıkta farklılık gözlenmedi. Çalışmamızdaki kompozit rezin tiplerinin hiçbirinin ΔE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmadı (P> 0.05). Bu kısa süreli retrospektif çalışmanın sonucuna göre tabakalama tekniği kullanılarak yapılan direk kompozit rezin restorasyonlar, ön dişlerdeki çeşitli estetik problemlerin minimal invaziv tedavisi için iyi bir seçenektir. IPS Empress Direct, Essentia, Estelite Sigma Quick kompozit rezinlerin renk stabilitesi açısından performansı Filtek Ultimate kompozit rezinlerden daha iyidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the clinical behavior and performance of direct composite restorations made by using four different types of composite resin sets and layering technique in patients with various aesthetic problems in their anterior teeth, according to the criteria of Federation Dentaire Internationale (FDI) and color changes of direct composite veneer restorations with a spectrophotometer in addition to the FDI criteria. In this retrospective study, 227 direct composite restorations applied using GC Essentia (Microflled hybrid) (n=52), IPS Empress Direct( nanohybrid) (n=50), Filtek Ultimate (nanofill) (n=56) and Estelite ∑ Quick ( supra nanofill ) (n=69) were evaluated after one year using the FDI criteria. The color change of 57 restorations with direct composite veneers of the 227 restorations was also evaluated with a spectrophotometer. Statistical analysis of the data was applied using Fisher's Exact Test, Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis test, and one-way analysis of variance (One Way ANOVA). As a result of our study, only 12 of 227 direct composite restorations were considered unsuccessful. Failed restorations were either due to color mismatch or breakage. Filtek Ultimate (nanofill) composite showed more marginal discoloration rate compared to other composite types. All unsuccessful restorations due to color mismatch were seen in the Filtek Ultimate composite resin group, while unsuccessful restorations due to fracture were seen in the Estelite Sigma Quick (supra-nanofill) composite resin group. Some restorations in other composite resin types showed minor wear at the incisal edges, but did not affect the aesthetic appearance of the restorations. There was no difference in anatomical form, secondary caries and postoperative sensitivity in all composite types.There was no statistically significant difference between ΔE values of any of the composite resins types in our study (P> 0.05). According to the results of this short-term retrospective study, direct composite resin restorations made using the layering technique are a good option for the minimally invasive treatment of various aesthetic problems in the anterior teeth. The performance of IPS Empress Direct, Essentia, Estelite Sigma Quick composite resins in terms of color stability is better than Filtek Ultimate composite resins.