Diyabetes mellitus'lu hastalarda serum asimetrik dimetilarjinin düzeyleri ile diyabetik nöropati ve diğer olası etmenler arasındaki iliş
The relationship between serum asymmetric dimethylarginine levels and the diabetic neuropathy and other possible factors in diabetes mellitus patients
- Tez No: 272245
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik dimetilarjinin, diyabetik nöropati, nitrik oksit, diyabetik retinopati, Asymmetric dimethylarginine, diabetic neuropathy, nitric oxide, diabetic retinopathyAuthor : Halit YAŞAR, Captain (Army)Counsellor: Mehmet SARAÇOĞLU, Professor, Colonel (Army)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tüm dünyada en sık görülen sistemik hastalıklardan biri olan diyabetin, özellikle de tip 2 diyabetin, uzun dönemde önemli bir komplikasyonu olan nöropatinin çok sık görülmesi (herhangi bir türü dahil olmak üzere neredeyse hastaların tümünde) ve etkin tedavisinin olmaması nedeniyle morbidite ve mortalite açısından önemi artmaktadır. Bu nedenle patogenezinin anlaşılması takip ve tedavisinde önemlidir. Hipergliseminin yoğun olarak düzeltilmesi ile endotelyal fonksiyonun düzeldiği ve plazma TNF-? ve ADMA düzeylerinin azaldığı tip 2 diyabetli hastalarda gösterilmiştir. Artmış plazma ADMA düzeyleri ve Diyabetes Mellitus (DM) arasında ilişki olduğuna dair az sayıda veri olmasına karşılık, ADMA ve diyabetik nöropati (DN) arasındaki ilişkiyi gösteren veri yoktur. Çalışmamızın amacını ADMA'nın DN'si olan hastalardaki rolü ve diğer olası etmenlerle ilişkisini değerlendirmek olarak belirledik. Çalışmamızda olgular diyabetik hasta (n=58) ve sağlam gönüllüler (n=26) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grupta da , ADMA ölçümü ve diğer biyokimyasal incelemelerle birlikte sinir iletim incelemeleri ile nöropati varlığı araştırıldı ve diyabetik hastalara Nöropati Semptom Skoru (NSS) uygulandı. Diyabetik hastalarda ADMA düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,0001). Ancak aynı grupta polinöropatisi veya tuzak nöropatisi olanlarla nöropatisi olmayanlar arasında ADMA düzeylerindeki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,86 ve p=0,47). Bu sonuçlar ADMA ile diyabetik nöropati arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermektedir. Çalışmamızda ayrıca ADMA düzeyleri ile diğer sık görülen diyabet komplikasyonlardan biri olan retinopati ve olası etki eden risk faktörlerinden sigara içimi , hipertansiyon , vücut kitle indeksi (VKİ), hsCRP, hemoglobin A1c(HbA1c), NSS ve low density lipoprotein (LDL) kolesterol düzeyleri arasındaki ilişkilerde araştırılmıştır. Buna göre ADMA yüksekliği ile retinopati arasında anlamlı ilişki bulunurken (p=0,039) ADMA ile sigara içimi (p=0,68), hipertansiyon (p=0,88), vücut kitle indeksi (VKİ) (p=0,91), hsCRP (p=0,27) ve LDL kolesterol (p=0,80) arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus, especially type 2 diabetes mellitus, is one of the most common diseases worldwide. Since neuropathy as an important longterm complication is very frequently seen (one or other type seen in almost all of the patients) and since there is no universal effective treatment, its importance on morbidity and mortality is increasing. Thus, understanding its pathogenesis is important for evaluation and treatment. It has been shown in type 2 diabetic patients that by intensive adjusting of hyperglycaemia, endothelial function is healed and plasma levels of TNF-? and ADMA are decreased. Although there is a limited amount of data showing a relation between increased ADMA levels and diabetes mellitus, no data has been published until now pointing to a possible relation between ADMA and diabetic neuropathy (DN). The aim of this study is to consider the role of ADMA in DN patients and the relationship between ADMA and other possible factors. The sample of the study consisted of two groups: diabetic patients (n=58) and healthy volunteers (n=26). Subjects in both groups were evaluated with ADMA levels and other biochemical screening methods in addition to nerve conduction studies to determine neuropathy. Additionally, neuropathy symptom score (NSS) was administered to the diabetic patients. ADMA levels were found to be higher in diabetic patients compared to the control group, which was statistically significant (p=0,0001). On the other hand, when comparing the levels of ADMA among the diabetic subjects, there was no statistically significant difference between the patients with polyneuropathy and/or entrapment neuropathy and those without neuropathy (p=0,86 ve p=0,47). Therefore our results demonstrate no significant relationship between ADMA levels and diabetic neuropathy. The possible relations between ADMA levels and retinopathy, another frequently seen diabetes complication, smoking, hypertension, body mass index (BMI), hsCRP, haemoglobin A1c, NSS and low density lipoprotein (LDL) cholesterol levels was also investigated in this study. Accordingly, a significant relation between ADMA elevation and retinopathy was demonstrated while no relation between ADMA and smoking (p=0,68), hypertension (p=0,88), BMI (p=0,91), hsCRP (p=0,27) and LDL cholesterol levels could be shown.