Ürtikerli hastalarda blastocystis SPP. saptanması ve alt tiplerinin belirlenmesi
Blastocystis SPP. detection in patients with urticaria and determination of subtypes
- Tez No: 652198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH MAÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: alt tip, Blastocystis spp, PZR, ürtiker, Blastocystis spp, PCR, subtype, urticaria
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında ürtiker tanısı almış hastalarda Blastocystis spp. saptanması, parazit ile ilişkili ürtiker sıklığının belirlenmesi ve bu hastaların kontrol grubu hastalarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Blastocystis türleri, insan ve hayvanlarda yaygın olarak görülen enterik protozoonlardır. Günümüzde 17 alt tipi saptanmış olup bunlardan dokuzu insandan izole edilmiştir. İnsanda saptanan bazı alt türlerinin patojenite ile ilişkili, bazı alt türlerin ise apatojen olduğu düşünülmektedir. Çalışmamıza Selçuk Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine Şubat 2019 - Şubat 2020 tarihleri arasında başvuran 100 ürtiker tanılı hastadan oluşan hasta grubu ve sağlıklı 100 gönüllüden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Nativ-lugol yöntemi kullanılarak direkt mikroskobik inceleme yapıldı ve Blastocystis spp. morfoloji formlarının en az birinin görülmesi sonucu pozitif olarak kabul edildi. PZR ve sekanslama yöntemleri kullanılarak Blastocystis alt tipleri belirlendi. Ayrıca çalışmada hasta grubuna hasta şikayetleri, sosyo-ekonomik seviye ve hijyen gibi bilgileri içeren bir anket uygulanarak, Blastocystis spp. varlığı ile bu değişkenler arasındaki ilişki araştırıldı. Hasta grubundan alınan 100 gaita örneğinin 9'unda (%9) Blastocystis spp. pozitif olarak bulundu. Hasta grubuna ait pozitif olan örneklerin, 2'sinde (2%) Entamoeba spp. ve Blastocystis spp. birlikte, 7'sinde (%7) sadece Blastocystis spp. saptandı ve negatif olan örneklerde başka parazit bulunmadı. Kontrol grubundan alınan 100 gaita örneğinin toplam 5'inde (%5) Blastocystis spp. pozitif olarak bulundu. Kontrol gurubuna ait pozitif olan örneklerin 1'inde (1%) Entamoeba spp. ve Blastocystis spp. birlikte, 4'ünde (%4) sadece Blastocystis spp. saptandı ve negatif olan örneklerin 2'sinde (2%) Entamoeba spp. bulundu. Hasta grubunda belirlenen Blastocystis alt tip dağılımı: ST2 (n=4, %44,4), ST3 (n=3, %33,3), ST1 (n=1, %11,1), ST4 (n=1, %11,1) şeklinde, kontrol grubunda belirlenen Blastocystis alt tip dağılımı: ST3 (n=2, %40), ST1 (n=2, %40), ST2 (n=1, %20) şeklinde bulundu. Çalışmamızda Blastocystis spp. varlığı, kontrol grubu hastalarda yapılan parazit incelemesi sonucu hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte daha düşük saptandı. Alt tiplerin belirlenmesi sonucu ürtiker hasta grubunda ST2 alt tipinin yüksek oranda bulunması patojenite açısından önemli rol oynadığını gösterebilir. Çalışmamızda hasta grubundaki en yaygın bildirilen beş semptom (kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, ateş ve şişkinlik) değerlendirildiğinde kaşıntı ve kızarıklık semptomlarıyla Blastocystis alt tip dağılımının ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Özellikle ST2 ile şişkinlik ve karın ağrısı semptomu ilişkisi dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to detect Blastocystis spp. in patients diagnosed with urticaria, to determine the frequency of urticaria associated with the parasite, and to compare these patients with control group patients. Blastocystis species are enteric protozoans commonly seen in humans and animals. Today, 17 subtypes have been identified, nine of which have been isolated from humans. Some subspecies detected in humans are thought to be related to pathogenicity, and some subspecies to be apatogenous. Our study included a patient group consisting of 100 patients with urticaria who applied to the Dermatology outpatient clinic of Selçuk University Faculty of Medicine between February 2019 and February 2020, and a control group consisting of 100 healthy volunteers who applied to the Medical Microbiology Laboratory of Selçuk University, Faculty of Medicine. Direct microscopic examination was performed using the native-lugol method and the result of seeing at least one of the Blastocystis morphology forms was accepted as positive. Blastocystis spp. subtypes were determined using PCR and sequencing methods. In addition, a questionnaire containing information such as patient complaints, socio-economic level and hygiene was applied to the patient group in the study, and the relationship between the presence of Blastocystis spp. and these variables was investigated. Blastocystis spp. was found to be positive in 9 (9%) of 100 stool samples taken from the patient group. Entamoeba spp. and Blastocystis spp. were found together in 2 (2%) of the positive samples belonging to the patient group, and only Blastocystis spp. was found in 7 (7%) of them and no other parasites were found in the negative samples. Blastocystis spp. was found to be positive in 5 (5%) of 100 stool samples taken from the control group. Entamoeba spp. and Blastocystis spp. were detected together in 1 (1%) of the positive samples belonging to the control group, only Blastocystis spp. was detected in 4 (4%) of the samples and Entamoeba spp. was found in 2 (2%) of the negative samples. Blastocystis subtype was found distribution determined in the patient group: ST2 (n = 4, 44,4%), ST3 (n = 3, 33,3%), ST1 (n = 1, 11,1%), ST4 (n = 1, 11,1%), Blastocystis subtype distribution determined in the control group: ST3 (n = 2, 40%), ST1 (n = 2, 40%), ST2 (n = 1, 20%). In our study, the parasite examination of the control group patients in terms of Blastocystis spp. was found to be lower, although it was not statistically significant, compared to the patient group. The high rate of ST2 in the urticaria patient group as a result of determining subtypes may indicate that it plays an important role in terms of its pathogenicity. In our study, when the five most commonly reported symptoms (itching, rash, swelling, fever and swelling) in the patient group are evaluated, it is thought that the itching and rash symptoms may be related to the Blastocystis subtype distribution. Especially, its relation with ST2 with bloating and abdominal pain symptoms is remarkable.