Menenjiomalarda micro RNA 221/222; micro RNA 143, micro RNA 145 ve micro RNA 22 ekspresyonları
miRNA-221/22; miRNA-143; miRNA-145; miRNA-22 expressions in meningiomas
  1. Tez No: 746272
  2. Yazar: SALİM TEKİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÖZKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: menenjıoma, dura, miRNA, rekürrens, prognoz, meningioma, dura, miRNA, recurrence, prognosis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada menenjıoma nedeniyle opere olan hastalardan alınan örneklerin ve sağlıklı duradan alınan örneklerdeki belirtilen miRNA düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. ESOGÜ Nöroşirurji bölümünde menenjioma tanısı ile opere edilen 19 hasta ile, serebrovasküler olay nedenli dekompresif kraniektomi yapılan 13 bireyin dokusu çalışmaya dahil edilmiştir. İncelenen parametreler; miRNA 221/222; miRNA 143; miRNA 145; miRNA 22 düzeyleridir. Ayrıca miRNA düzeylerinin menenjıomalarda grade ile ilişki ve prognoz arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmamızda menenjioma miRNA farklı alt tiplerinin ekspresyonlarının normal sağlıklı dokudan farklı olduğunu ortaya koymuştur. Grade yüksek menenjıomalı saptanan hasta sayısı arttırılarak miRNA ekspresyonu ile grade düşük menenjıomalarda karşılaştırıldığında miRNA Ekspresyonu ile grade ile ilişkili olacağı değerlendirilmesi yapılmasında daha anlamlı olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the miRNA levels of the samples taken from the patients who were operated for meningioma and the samples taken from the healthy dura. The tissues of 19 patients who were operated on with the diagnosis of meningioma in the ESOGU Neurosurgery department and 13 individuals who underwent decompressive craniectomy due to cerebrovascular accident were included in the study. Examined parameters; miRNA 221/222; miRNA 143; miRNA 145; miRNA 22 levels. In addition, the relationship of miRNA levels with grade and prognosis in meningiomas was evaluated. Our study revealed that the expressions of different subtypes of meningioma miRNA were different from normal healthy tissue. By increasing the number of patients with grade high meningiomas, it may be more meaningful to evaluate that miRNA expression will be associated with grade when compared with miRNA expression in low grade meningiomas