Sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan adezyon modelinde; oral ve peritoneal kolşisin uygulanmasının adezyonun önlenmesinde etkisi
The effect of oral and peritoneal colchicine administration on prevention of adhesion in experimental adhesion model in rats
- Tez No: 652591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÖKHAN GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolşisin, Postoperatif Peritoneal Adezyon, Sıçan, Colchicine, Postoperative Peritoneal Adhesion, Rat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda peritoneal kavite içine uygulanan kolşisin ile oral kolşisinin postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesindeki etkisini araştırmak için deneysel çalışma amaçlanmıştır. Çocuk çağında geçirilen laparotomi operasyonları sonrası oluşabilecek ciddi komplikasyonların en önemlilerinden biride oluşacak adezyonlardır. Oluşabilecek komplikasyonların mortalite ve morbiditesinin azaltılması için bu çalışma planlanmış; yapılacak deneylerde kolşisinin adezyon önleyici etkisinin kullanılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Tez çalışmasında peritoneal kavite içine, kolşisinin etanol çözeltisi kullanılmıştır. Deneyde: 12-16 haftalık 200-250 gr ağırlığında Wistar albino türü dişi sıçanlar kullanıldı. İnsizyonun uygulanacağı karın orta hattı traş edildikten sonra povidon iyod ile antisepsi sağlandı, 3 cm'lik vertikal orta hat insizyonu ile peritoneal kaviteye girildi. Çekum ve terminal ileum bulunarak çekum ve 2 cm'lik terminal ileuma scraping yapıldı. Bu işleme yüzeylerde peteşiyel kanama odakları ortaya çıkıncaya kadar devam edildi (scraping model). Ardından çekal abrazyon modeli modifiye edilerek çekum komşuluğundaki paryetal peritonda 1cm2'lik alan eksize edildi. Böylece adezyon modeli oluşturulmuş oldu. Bu çalışmada sıçanlar her biri 8 sıçan olmak üzere 7 gruba ayrılarak incelendi. Bulgular: Bu çalışmada adezyon modeli uygulanmadan sadece oral kolşisin verilen sıçanlar ile sham grubu arasında makroskopik olarak fark görülmemiştir. Fakat mikroskobik olarak anlamlı farkın olması, oral kolşisin kullanımının da adezyon için risk faktörü olabileceğini düşündürmüştür. Adezyon oluşturulup intraperitoneal kolşisin verilen grup ile adezyon modeli oluşturulan grup arasında makroskopik ve mikroskobik olarak anlamlı istatistiksel farklar görülmektedir. İntraperitoneal uygulanan kolşisinin adezyon önlenmesinde faydalı olabileceğini göstermektedir. Adezyon modeli oluşturulan grup ile adezyon oluşturulup oral kolşisin verilen grup arasında hem makroskopik hem de mikroskobik olarak fark gözlemlenmemesi oral kolşisin uygulamasının adezyonu önlemedeki faydasını tartışmalı hale getirmektedir. Sonuç: Bu çalışmada makroskopik ve mikroskopik parametreler analiz edilmiş kolşisinin kronik süreçteki etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda kolşisinin intraperitoneal uygulanmasınının adezyonu önleyebileceği, oral kolşisinin adezyonu önlemede yeteri kadar etkili olmadığı ve kolşisinin çözeltisi için kullanılan etonolünde adezyon oluşturucu etkisi olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, an experimental study was aimed to investigate the effect of colchicine applied into the peritoneal cavity and oral colchicine in the prevention of postoperative peritoneal adhesions in rats. Adhesions are one of the most important serious complications that may occur after laparotomy operations in childhood. This study was planned in order to reduce the mortality and morbidity of the complications that may occur, and it was aimed to use the anti-adhesion effect of colchicine in the experiments. Material and Method: In the thesis study, ethanol solution of colchicine was used in the peritoneal cavity. In the experiment: Wistar albino type female rats weighing 200-250 g, 12-16 weeks old were used. The midline of the abdominal incision was shaved. Then, antisepsis was provided with povidone iodine, and the peritoneal cavity was entered with a 3 cm vertical midline incision. By finding the cecum and terminal ileum, scraping was done to the cecum and 2 cm terminal ileum. This process was continued until petechial bleeding foci appeared on the surfaces (scraping model). Subsequently, the cecal abrasion model was modified and an area of 1 cm2 was excised in the parietal peritoneum adjacent to the cecum. In this study, the rats were divided into 7 groups, 8 rats each. Results: In this study, no macroscopic difference was observed between the rats given only oral colchicine without the adhesion model and the sham group. However, the microscopically significant difference suggested that the use of oral colchicine may also be a risk factor for adhesion. Macroscopically and microscopically significant statistical differences are observed between the group that was adhered and given intraperitoneal colchicine and the group for which the adhesion model was created. It shows that intraperitoneally applied colchicine may be beneficial in preventing adhesion. The fact that no difference was observed between the group for which the adhesion model was formed and the group given oral colchicine by creating an adhesion, both macroscopically and microscopically, makes the benefit of oral colchicine administration in preventing adhesion controversial. Conclusion: In this study, macroscopic and microscopic parameters were analyzed and the effects of colchicine in the chronic process were investigated. In our study, it was concluded that intraperitoneal administration of colchicine may prevent adhesion, oral colchicine is not effective enough in preventing adhesion, and it may have an adhesion-forming effect on the etonol used for colchicine solution.