Motivasyonun çalışanların çalışma performansına etkisi: Bosna-Hersek Ziraat Bankasında bir inceleme
The effect of motivation on an employee's work performance: Analysis of Ziraat Bank in Bosnia and Herzegovina
- Tez No: 652628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, performans, bağlamsal performans, görev performansı, içsel ve dışsal motivasyon, Motivation, performance, contextual performance, task performance, intrinsic and extrinsic motivation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşletmelerin rekabet ortamında ayakta kalabilmesi açısından yüksek düzeyde performans göstermesi gerekmektedir. İşletmelerin performansının en önemli bileşenlerinden biri de çalışanların performansıdır. Bu nedenle çalışanların performansına etki eden faktörlerin incelenmesi önemlidir. Çalışanların performansında etkili olan faktörler arasında çalışanların motivasyonun ne derecede etkili olduğunun ortaya konması performansın yükseltilmesine katkı sunacaktır. Bu bağlamda bu çalışmada motivasyonun çalışma performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bosna-Hersek'te faaliyet gösteren Ziraat Bankası şubelerinde çalışan 188 kişinin katılımı ile nicel bir araştırma yapılmıştır. Bu bağlamda, bahse konu banka şubelerinde görevli çalışanlara demografik bilgi formu, performans ve motivasyon ölçeklerinden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda görev performansının bağlamsal performans ile pozitif yönde orta düzeyde ilişkili olduğu, içsel motivasyon ile pozitif yönde orta düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bağlamsal performansın iş performansı ile pozitif yönde yüksek düzeyde ilişkili olduğu, içsel motivasyon ile pozitif yönde orta düzeyde ilişkili olduğu, dışsal motivasyonla pozitif yönde zayıf bir ilişkiye sahip olduğu, iş motivasyonu ile pozitif yönde orta düzeyde bir ilişkiye sahip olduğu saptanmıştır. İş performansı ile içsel motivasyon arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğunu tespit edilmiştir. İş performansı ile iş motivasyonu arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İçsel motivasyon ile dışsal motivasyonun pozitif yönde orta düzeyde bir ilişkiye sahip olduğu saptanmıştır. İçsel motivasyon ile iş motivasyonu arasında ise pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Dışsal motivasyon ile iş motivasyonu arasında ise pozitif yönde çok güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses need to perform at a high level in order to survive in a competitive environment. One of the most important components of business performance is the performance of employees. Therefore, it is important to examine the factors that affect the performance of employees. Determining to what extent the motivation of the employees is among the factors affecting the performance of the employees will contribute to increasing the performance. In this context, in this study, it was aimed to examine the effect of motivation on work performance. A quantitative research was conducted with the participation of 188 people working in Ziraat Bank branches operating in Bosnia and Herzegovina. In this context, a questionnaire consisting of demographic information form, performance and motivation scales was applied to the employees working in the Ziraat Bank branches. The data collected with the questionnaire were analyzed with SPSS software. As a result of the study, it was determined that task performance was moderately correlated positively with contextual performance, and was moderately correlated positively with intrinsic motivation. Contextual performance was found to be positively highly correlated with job performance, and was moderately positively correlated with intrinsic motivation, positively weak correlation with extrinsic motivation, positively moderately correlated with work motivation. It has been determined that there is a moderate positive relationship between work performance and intrinsic motivation. It has been determined that there is a moderate positive relationship between work performance and work motivation. It has been determined that intrinsic motivation and extrinsic motivation have a moderately positive relationship. It was observed that there was a strong positive relationship between intrinsic motivation and job motivation. It was determined that there is a very strong positive relationship between extrinsic motivation and job motivation.