The effects of motivation on employees' performance: A case study in Afghanistan's manufacturing sector
Motivasyonun çalışan performansına etkileri Afghanistan imalat sektöründe bir vaka çalışması
- Tez No: 760109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş performansı, Mali Teşvikler, ödüller, tanınma, Motivation, Job performance, Financial Incentives, rewards, recognition
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışanların performansı, bu performansı etkileyebilecek ve kalitesini artırabilecek unsurlar ve kaynaklar gibi, kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşmak için çok önemlidir. Verimli iş performansı için çok sayıda neden vardır. Motivasyon, alternatif olarak, bazı bireysel ihtiyaçları karşılamaya yönelik bu çabaların kapasitesine bağlı olarak, örgütsel hedeflere ulaşmak için yüksek miktarda çaba harcamaya hazır olma olarak tanımlanabilir. Yüksek düzeyde çalışan performansını motive etmek o kadar önemli bir organizasyonel faktördür ki, hem akademisyenler hem de gerçek yöneticiler motivasyonu anlamaya ve açıklamaya çalışmışlardır. Örgütlerde motivasyonun çalışan performansı üzerindeki etkisini analiz etmek için Afganistan'daki imalat endüstrisine ilişkin bir vaka çalışması yapılmıştır. Çalışma, özellikle Afganistan'ın imalat endüstrisindeki çalışan performansı üzerindeki tanıma ve ödüllendirme programlarının etkisini ve ayrıca parasal ve finansal teşviklerin Afganistan'ın imalat sektöründe çalışan performansı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Bu çalışmada, araştırma tasarımı olarak nicel bir metodoloji ve tanımlayıcı araştırmacı anket tasarımı kullanılmıştır. Elde edilen veri türü birincil veriydi ve bunları toplamak için bir Google formu kullanıldı. SPSS'de betimsel analiz kullanımı ile veriler değerlendirilmiş ve tablolar ve grafikler halinde görüntülenmiştir. Sonuçlar, şirket tanıma ve teşvik programlarının çalışan performansını istenen şekilde artırdığını göstermektedir. Ayrıca araştırma, mali ve parasal teşviklerin Afganistan'daki imalat işçilerinin performansı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Genel olarak, korelasyon testi, Afganistan'ın imalat sektöründe çeşitli departmanlarda çalışan 287 çalışandan (motivasyon) toplanan verilerin analizine dayalı olarak bağımlı değişken (çalışan iş performansı) ile bağımsız değişken (çalışan iş performansını etkileyen faktörler) arasında güçlü bir pozitif ilişki ortaya koymaktadır.). Ancak regresyon analizi, bu iki faktörün birbirleri üzerindeki etkisinin ılımlı olduğunu göstermektedir. Özetle bu araştırma, yöneticilerin personelinin kapasitesini ve kapasitesini geliştirmek için daha fazla stratejiye yatırım yapmalarını, çalışanlarının görevlerini yerine getirme yeteneklerine olan güveni geliştirmelerini ve geliştirmelerini tavsiye etti. Çalışanlara iyi iş için uygun takdir sağlamak önemlidir. Bu sadece çalışanı motive etmekle kalmaz, aynı zamanda çalışan ve şirket performanslarını daha da artıran bir başarı duygusu sağlar.
Özet (Çeviri)
The performance of employees is crucial to achieving the organization's goals and objectives, as are the elements and resources that may influence this performance and improve its quality. There are a multitude of causes for productive job performance. Motivation may alternatively be described as the readiness to expend high amounts of effort in pursuit of organizational objectives, contingent on the capacity of those efforts to fulfill some individual need. Motivating high levels of employee performance is such an essential organizational factor that both academic scholars and actual managers have attempted to comprehend and explain motivation. To analyze the effect of motivation on employee performance in organizations, a case study of the manufacturing industry in Afghanistan was conducted. Specifically, the study evaluated the impact of recognition and reward programs on employee performance in Afghanistan's manufacturing industry, as well as the impact of monetary and financial incentives on employee performance in Afghanistan's manufacturing sector. This study used a quantitative methodology and descriptive researcher survey design as its research design. The kind of data obtained was primary data, and a Google form was used to collect it. With the use of descriptive analysis in SPSS, the data were evaluated and displayed in tables and graphs. The results indicate that company recognition and incentive programs promote employee performance in a desired manner. In addition, the research revealed that financial and monetary incentives had a favorable effect on the performance of manufacturing workers in Afghanistan. Overall, the correlation test reveals a strong positive relationship between the dependent variable (employee job performance) and the independent variable (factors affecting employee job performance) based on the analysis of data collected from 287 employees in Afghanistan's manufacturing sector working in various departments (motivation). However, regression analysis indicates that the influence of these two factors on each other is moderated. In summary this research recommended that managers invest in more strategies for developing the capability and capacity of their staff, improve and develop trust in the ability of their employees to perform their tasks. Ensuring proper appreciation for good work to employees is important. This does not only motivate employee, but also provides a sense of success that further enhances the employee and company performances.