Evaluation of evoked potentials using advanced signal processing techniques and application
Uyarılmış potansiyellerin ileri sinyal işleme teknikleri kullanarak değerlendirilmesi ve uygulanması
- Tez No: 65296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOKOL SALİU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarılmış Potansiyeller, Prony metodu, Parametrik modelleme, TLS-Prony, Azaltım, Evoked Potentials, Prony method, Parametric modeling, TLS-Prony, Decimation. II
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ UYARILMIŞ POTANSİYELLERİN İLERİ SİNYAL İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE UYGULAMASI TANER AKKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sokol SALIU Yıl: 1997, Sayfa: 42 Jüri : Doç. Dr. Sokol SALIU : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST : Prof. Dr. Yakup SARICA Prony modelinin uyarılmış potansiyellerin (UP) kestirimine uygulanabilirliği araştırıldı. TLS-Prony (total least square) modelinin dört farklı tipi dikkate alındı ve on ortalanmış görsel UP kullanarak en elverişli model parametreleri belirlendi. Çeşitli sinyal ve gürültü karakteristikleriyle yapılan simulasyonlar göstermiştir ki TLS-Prony modelinin 'kararlı' ve 'serbest' tipleri klasik ortalama metodundan daha üstün kestirim vermektedir. Sinyal gürültü oranının (SGO) -10. ve 20 dB aralığında ortalama metoduna kıyasla, serbest model yaklaşık sabit olmak üzere beyaz gürültü için 9 dB, EEG gürültüsü için 3 dB, kararlı model ise beyaz gürültü için 10 dB'den 6 dB'ye EEG gürültüsü için ise 5.5 dB'den 0 dB'ye kadar bir iyileştirme sağlamıştır. Kararlı model düşük SGO değerlerinde daha iyi sonuç vermektedir. 6 dB'den küçük SGO değerleri için kararlı model büyük SGO değerleri için ise serbest model tercih edilmelidir. Uygulamada TLS-Prony kestirimcisinin ortalayıcıdan sonra kullanımı ortalama kayıt sayışım vede kayıt zamanım iki kat azaltacaktır. Ayrıca sinyal bileşenlerinin özelliklerini veren model katsayıları, bileşenlerin enerjisi ve/veya Prony tayfının kullanımı UP için detaylı bilgi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EVALUATION OF EVOKED POTENTIALS USING ADVANCED SIGNAL PROCESSING TECHNIQUES AND APPLICATION TANER AKKIN DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sokol SALIU Year: 1997, Pages: 42 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sokol SALIU : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST : Prof. Dr. Yakup SARICA The applicability of Prony modeling to estimation of evoked potentials (EP) is investigated. Four types of total least square (TLS) models are considered and their optimal parameters are defined based on ten visual averaged EP (AEP). Simulations with various signal and noise characteristics show that the TLS-Prony estimation is superior to averaging for two of the models, namely the unconstrained and stable models. In an SNR range between 10 and 20 dB, for white and EEG noise the unconstrained model provides respectively a nearly constant 9 and 3dB improvements over averaging. The corresponding improvements for stable model are 10 to 6 dB and 5.5 to 0 dB. The stable model gives better estimates than the unconstrained model for SNR less than 6 dB whilst the later is to be preferred for higher SNR values. Application of TLS-Prony estimator as a post-processor to moderate averaging allows a reduction of the number of responses averaged, or equivalents of recording time, by a factor of two. On the other hand, the use of model coefficients and energies of signal components or Prony spectra provide extra information about EP.