Syrian refugee women's solidarity networks through kitchens
Mutfaklar üzerinden Suriyeli mülteci kadınların dayanışma ağları
- Tez No: 653102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN DUYGULU ELCİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteci kadınlar, entegrasyon, mutfak, dayanışma, yerel hareketler, sivil toplum kuruluşları, Syrian refugee women, integration, kitchen, solidarity, local movements, non-governmental organizations
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Suriyeli mülteci kadınların entegrasyon sürecini kolaylaştırmak için kurulan mutfakların Suriyeli mülteci kadınların entegrasyon sürecini nasıl etkilediğini kadınların, mutfak kurucularının ve gönüllülerinin anlatıları üzerinden analiz etmektir. Türkiye'de toplumsal cinsiyet meselesini dikkate alan entegrasyon politikaları oldukça yetersiz olduğu için bu alandaki boşluğu doldurmada yerel hareketlerin projeleri ve sivil toplum kuruluşları oldukça önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma da farklı şehirlerdeki mutfaklara odaklanarak onların entegrasyon sürecine nasıl bir katkı sunduklarını göstermektedir. Çalışmada nitel yöntem kullanılarak, yarı yapılandırılmış mülakat ve odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Bu görüşmeler üzerinden ile mutfakların sahip oldukları motivasyonlar, entegrasyon sürecine sundukları katkılar, sınırlılıkları ve iş birliği yaptıkları kurumlar ile aralarındaki güç ilişkileri analiz edilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler mutfakların Suriyeli mülteci kadınların entegrasyon sürecine önemli katkılar sunduğunu ve kadınlar arasında dayanışma ağlarının kurulmasını sağladığını göstermektedir. Ancak mutfakların iş birliği yaptığı kurumlarla aralarındaki güç ilişkileri hem mutfakların sürdürülebilirliklerini olumsuz etkileyebilmekte hem de entegrasyon sürecine olan katkıyı sınırlı bir çerçevede tutabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to analyze how the kitchens established to facilitate the integration process of Syrian refugee women affect the integration process of Syrian refugee women through the narratives of women, kitchen founders and volunteers. Local integration projects, and non-governmental organizations play a crucial role in filling the gap in this area, as integration policies that take into account the gender issue are wholly insufficient in Turkey. This study demonstrates how local integration projects and relevant non-governmental organizations contribute to the integration process by focusing on kitchens in different cities. In the study, semi-structured interviews and focus group interviews were conducted using the qualitative method. Through these interviews, the motivations of the kitchens, their contribution to the integration process, their limitations, and the power relationships between the institutions they cooperated with were tried to be analyzed. The data obtained as a result of the interviews point out that the kitchens contribute significantly to the integration process of Syrian refugee women and ease the establishment of solidarity networks among women. However, the power relations with the institutions which these kitchens cooperate can both negatively affect the sustainability of the kitchens and keep contributing to the integration process within a limited framework.