Bağlanma stillerinin evlilikte depresyon ile ilişkisi
The relationship of attachment styles with depression in marriage
  1. Tez No: 653161
  2. Yazar: BUŞRA KARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ITIR KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Evlilik, Evlilikte Depresyon, Attachment, Attachment Styles, Marriage, Depression in Marriage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmada evli bireylerin bağlanma stilleri ile depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yan amacı ise bireylerin bağlanma stillerinin ve depresyon düzeylerinin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırma İstanbul il merkezinde ikamet eden, 149'u erkek ve 269'u kadın olmak üzere toplam 418 evli bireyler üzerinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Evli bireylerin depresyon düzeyleri ile kaçınmacı bağlanma ve kaygılı bağlanma düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine whether there is a significant relationship between the attachment styles of married individuals and their depression levels. The secondary purpose of the study is to examine whether individuals' attachment styles and depression levels differ according to demographic factors. The research was carried out on 418 volunteer married individuals, 149 men and 269 women residing in the city center of Istanbul. Personal Information Form, Inventory of Experiences in Close Relationships II and Beck Depression Inventory were used to collect data. In the research, data were analyzed by using Independent Sample T-Test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis. It has been determined that there is a positive relationship between the depression levels of the married individuals and avoidant attachment and anxious attachment levels.