Gestasyonel diabetes mellitus ile serum d vitamini düzeyi ilişkisinin araştırılması
Researching the relationship beetween gestational diabetes mellitus and vitamin d level
  1. Tez No: 653325
  2. Yazar: MAHMUT APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, vitamin D eksikliği, 25-(OH) vitamin D, Gestational diabetes mellitus, vitamin D deficiency, 25-(OH) vitamin D
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Özet Giriş: Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) tüm gebeliklerin yaklaşık olarak %7' sinde görülür. D vitamininin kemik metabolizması ve büyüme- gelişme üzerine etkileri bilinmektedir. Bunun yanında hücresel farklılaşma ve bağışıklık sistemi gibi birçok vücut metabolizması üzerine de etki etmektedir. GDM ile D vitamini düzeyi ilişkisini inceleyen çalışmalar bulunmaktadır, ancak sonuçlar çelişkilidir. Çalışmamızın amacı, gebe kadınlarda D vitamini eksikliği ile GDM gelişimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal- metod: Bu araştırma, vaka-kontrol grubunu içeren kesitsel bir çalışmadır. Şubat 2011 ve Eylül 2011 tarihleri arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuruda bulunan 129 gebe çalışmaya alındı. Gebelerin obstetrik öyküsü ve GDM risk faktörleri sorgulandı. 75 gr glukoz ile oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulandı. Test koşulu olarak 8 saatlik mutlak açlık arandı. Açlık, 1.saat, 2.saat venöz kan örnekleri alındı. OGTT testinde açlık ≥92 mg/dl, 1.saat ≥180 mg/dl, 2.saat ≥153 mg/dl değerlerinden birinin varlığında test pozitif olarak kabul edilerek GDM tanısı kondu. 25-(OH) vitamin D düzeyinin ölçümü, kemiluminesans immunassay yöntemiyle Liaison, İtaly kiti kullanılarak yapıldı. Bulgular: Ortalama 25-(OH) vitamin D düzeyi, GDM thasta grubunda 9,02 ± 6,01 ng/ml, kontrol grubunda 10,55 ± 6,41 ng/ml saptandı, gruplar arasında istatistiki anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Çalışmaya alınan gebeler 25-(OH) vitamin D düzeylerine göre 20 ng/ml olarak gruplandırıldığında, grupların yüzdelik dağılımları sırasıyla %59,4; %32 ve %8,6 olarak saptandı. GDM tanılı hastaların %66,2 sinde ve normal gebelerin %47,9 unda D vitamini düzeyi 10 ng/ ml' nin altında izlendi. Sonuç: Çalışmamızda GDM tanılı grubun D vitamini düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük düzeyde saptanmasına rağmen gruplar arasında istatistiki anlamlılık saptanmamıştır. GDM ve D vitamini düzeyi ilişkisini gösterebilmek için daha geniş gruplarda, karıştırıcı faktörlerin detaylandırıldığı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Abstract Introduction: Gestational Diabetes Mellitus (GDM) is seen in approximately 7% of all pregnancies. The effects of vitamin D on bone metabolism and growth-development are known. In addition, it also affects many body metabolisms such as cellular differentiation and immune system. Several studies have been investigated the relationship between GDM and vitamin D levels, however the results are controversial. The aim of our study is to assess the relationship between vitamin D deficiency and GDM development in pregnant women. Material and method: This study type is also known as cross-sectional analysis and which is including case and control groups. 129 pregnant women who had admitted to Dr. Lütfi Kırdar Kartal Education and Research Hospital have been included in the study between February and September 2011. It has been questioned the pregnancies past and GDM risks factors. Oral glucose tolerance tests (OGTT) have been applied with 75 gr glucose. At least for 8 hours fasting was asked. The venosis blood samples were taken at fasting time and at one hour- two hour of OGTT. The diagnosis of GDM is made if there is at least one abnormal value in diagnosis test (for fasting, one-hour and two-hour plasma glucose concentration ≥92, 180 and 153 mg/dl respectively). 25-(OH) vitamin D level was evaluate with kemiluminesans immunassay method which is been used Liaison, İtaly kit. Result: The mean 25-(OH) vitamin D level was detected in GDM and control group 9,02 ± 6,01 and 10,55 ± 6,41 ng/ml, respectively. There was no statistically significant difference between two groups (p>0,05). While the pregnant women were grouped according to their vitamin D levels (20 ng/ml), the percentage distribution of groups was seen (59,4%; 32% and 8,6%), respectively. 66,2% of the GDM group and 47,9% of the control group had a vitamin D level below 10 ng / ml. Conclusion: In our study, altough is being detected GDM groups' vitamin D level lower than control groups', there was no statistically significant difference. Further prospective research is needed for more clearly identifed the relationship between vitamin D deficiency and GDM development in pregnant women, which include with more participants and where confounding factors are detailed.