Değerler ve iletiler bağlamında 7-15 yaş grubu çocuklar için yazılan kurmaca çocuk kitaplarının incelenmesi
Examination of fictional children's books written for children aged 7-15 in the context of values and messages
  1. Tez No: 653396
  2. Yazar: BÜŞRA KOÇAK MACUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİNE BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: değer, ileti, çocuk kitabı, toplumsal değişim, value, message, children's book, social change
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Amaç: Türkiye'de, Türk yazarlar tarafından yazılmış, 7-15 yaş grubuna yönelik kurmaca çocuk kitaplarının (hikâye, roman) taşıdığı değer ve iletilerin belirlenmesi, bu değer ve iletilerin toplumsal gelişme ve değişmeler ışığında değerlendirilmesi, değer ve iletilerin dağılımında yıllara göre fark olup olmadığı sorusuna yanıt aramak araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Yöntem: Araştırma verilerinin toplanmasında temel nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Çalışmada 1920- 2018 yılları arasında yayımlanan 347 farklı yazara ait 382 adet çocuk hikâye ve romanı incelenmiştir. Verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Verilerin sunulmasında sıklık ve yüzde değerleri kullanılmış ayrıca grafiklerden yararlanılmıştır. Bulgular: Bu bölümde yapılan analizler sonucunda tespit edilen kodlar, değerler, bireylerin olumlu özellikleri, bireylerin olumsuz özellikleri, duygular, bireysel sorunlar, ulusal kimlik, aile, okul ve eğitim, inanç, sosyal ve ekonomik yapı, sosyal sorunlar, bilim-teknoloji ve çevre olmak üzere on üç tema altında toplanmıştır. Her tema 1920-1939,1940-1959, 1960-1979, 1980-1999 ve 2000-2018 olmak üzere 5 dönem içerisinde değerlendirilmiştir. Sonuç: Çalışmaya alınan çocuk kitaplarının belirlenen temaların çeşitliliğinden hareketle değerler ve iletiler açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu görülmüştür. Tüm dönemlerde çocuk kitaplarında değerlere sıklıkla yer verildiği ancak 2000'li yıllardan sonra yazılan çocuk kitaplarında yer verilen değerlerin sayısında düşüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 1980'li yıllardan sonra yazılan çocuk kitaplarında aile, çevre, bilim ve teknoloji, sosyal sorunlar temasına ait iletilerin sıklık değerlerinde artış olduğu, 2000'li yıllardan sonra yazılan çocuk kitaplarında ise bireylerin olumsuz özellikleri, ulusal kimlik ve inanç temasına ait iletilerin sıklık değerlerinin düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Determination of the values and messages carried by fictional children's books (stories, novels) written by Turkish authors in Turkey for the age group of 7-15 years; evaluation of these values and messages in the light of social development and changes; searching for answers whether there is a difference in the distribution of values and messages by year is the main goal of the research. Method: Basic qualitative research method was used in collecting research data. Document analysis, one of the data collection methods, was used. In the study, 382 children's stories and novels by 347 different authors, published between 1920-2018, were analyzed. Content analysis and descriptive analysis were used in the analysis of the data. Frequency and percentage values were used in the presentation of the data and also graphics were used. Findings: The codes under thirteen themes determined as a result of the analysis made in this section; values, positive characteristics of individuals, negative traits of individuals, feelings, individual problems, National Identity, family, school and education, faith, social and economic structure, social problems, science-technology, and environment. Each theme has been evaluated in 5 periods: 1920-1939, 1940-1959, 1960-1979, 1980-1999, and 2000-2018. Results: It was seen that the children's books included in the study have a rich content in terms of values and messages, based on the diversity of the themes determined. It was determined that values were frequently included in children's books in all periods, but there was a decrease in the number of values included in children's books written after the 2000s. Besides, children's books written after the 1980s showed an increase in the frequency values of messages related to family, environment, science and technology, social problems, while children's books written after the 2000s showed a decrease in the frequency values of messages related to negative characteristics of individuals, national identity and faith.