Lise öğrencilerinde internet bağımlılığının sosyalleşme ve yabancılaşma bağlamında incelenmesi - Kırıkkale ili örneği –
An investigation of internet addiction in high school students in the context of socialization and alienation - The case of Kırıkkale province -
- Tez No: 653502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Genç, Lise öğrencisi, Bağımlılık, İnternet, Sosyalleşme, Yabancılaşma, Kırıkkale, Adolescent, Young, High school student, Addiction, Internet, Socialization, Alienation, Kırıkkale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Lise öğrencilerinde internet bağımlılığın sosyalleşme ve yabancılaşma bağlamında incelendiği bu araştırma 2018/2019 eğitim öğretim yılı Bahar Döneminde Kırıkkale İl Merkezi'nde belirlenmiş beş devlet lisesinde öğrenimine devam eden 387 lise öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiş bir çalışmadır.Bu araştırmadanicel ve nitel araştırma yöntemi birlikte kullanılmıştır. Birinci bölümünde demografik sorular ve ikinci bölümünde de bağımlılıkla ilgili olan verilerin toplanması amacıyla beşli likert tipi 12 sorudan oluşan Young İnternet Bağımlılık Ölçeği Kısa Formu'nun birleşmesiyle oluşan anket uygulanmıştır.Uygulanan anketin analizinde SPSS 23.0 istatistik programdan faydalanılmıştır. Anket sonucunda elde edilen verilere göre ankete katılan öğrencilerin% 64,3 oranında çoğunluğunun“Ortalama İnternet Kullanıcısı”kategorisinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca % 4,9 oranı ile 19 öğrenci“Sık Sık Problemli İnternet Kullanıcısı”kategorisinde yer almaktadır. Bu kategoride yer alan öğrencilerden biri hariç 18 öğrenciile de mülakat görüşmesi yapılmıştır. Nitel araştırma kapsamında elde edilen bulgular ışığında“Sık Sık Problemli İnternet Kullanıcısı”statüsünde bulunan öğrencilerin çoğunluğunun fiziksel ve ruhsal olarak kendileri ile barışık olmadıkları ve toplum içinde kendilerini ifade etmede sorunlarla karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca internette çok zaman geçirmeleri nedeniyle arkadaşları, aileleri ve yakın çevreleri ile ilişkilerinin olumsuz yönde etkilenmekte ve topluma yabancılaşmaktadır. Bunun yanı sıra zamanlarının çoğunu internette harcayan lise öğrencileri internette iletişime geçtikleri insanlara güvenmemektedirler ve internette yaptıkları paylaşımlarda çoğunlukla mutlu anlarını paylaşmak istemektedirler. Sıkıntılı ve üzgün oldukları durumları ise, yüz yüze iken paylaşmayı tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study, in which internet addiction is examined in the context of socialization and alienation among high school students, is a study carried out with the participation of 387 high school students who continue their education in five public high schools chosen within Kırıkkale City Center in 2018/2019 academic year. In this research, quantitative and qualitative research methods were used together. In order to collect demographic questions in the first part and data related to addiction in the second part, a questionnaire formed by combining the Young Internet Addiction Scale Short Form consisting of 12 five-point Likert-type questions was applied.SPSS 23.0 statistical program was used in the analysis of the Applied Survey. According to the data obtained as a result of the survey, it was found that 64.3% of the students surveyed were in the category of“average Internet user”. In addition, 19 students are in the category of“frequent problem Internet user”with a rate of 4.9%. Interview interviews were conducted with 18 students except one of the students in this category.In the light of the findings obtained within the scope of qualitative research, it was concluded that the majority of the students who have the status of“frequent problematic Internet users”are not physically and spiritually in peace with themselves and have problems in expressing themselves in the society. Also, because they spend a lot of time on the Internet, their relationships with their friends, families and close circles are negatively affected and alienated from the society. In addition, high school students who spend most of their time on the Internet do not trust the people with whom they communicate on the internet, and they often want to share their happy moments in their posts on the internet. On the other hand, they prefer to share the situations in which they are distressed and sad when they are face to face.