Son 10 yılda yapılan liselere giriş sınavlarında (SBS, TEOG ve LGS) yer alan Türkçe dersi sorularının yenilenmiş Bloom Taksonomisi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish course questions (SBS, TEOG and LGS) in the last 10 years in terms of revised Bloom Taxonomy
- Tez No: 653512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL HASIRCI AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'deki liselere giriş sınavları (TEOG, SBS, LGS), Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, ölçme, High school entrance exams in Turkey (TEOG, SBS, LGS), revised Bloom taxonomy, assessment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma 2010- 2020 yılları arasında liseye geçiş sınavlarında (SBS, TEOG, LGS) yer alan Türkçe dersi sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilgi alanı ve bilişsel süreç boyutuna göre sınıflandırmasını yapmayı amaçlamıştır. Araştırma kapsamında 373 soru nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman inceleme yöntemi ile çözümlenmiştir. Sorular araştırmacı tarafından Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilişsel düzeylerine uygun olarak hazırlanan ölçütler doğrultusunda sınıflandırılmış ardından uzman görüşüne başvurularak yeniden gözden geçirilmiştir. Araştırmada incelenen soruların genellikle bilgi alanı boyutunda kavramsal bilgi; bilişsel alan basamaklarında ise anımsama düzeyinde olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca SBS, TEOG ve LGS sınavlarında yer alan sorular sınıflandırma sonrasında birbiri ile karşılaştırılmış ve yapılan karşılaştırma sonucunda sınav sistemleri arasında bilişsel düzey açısından bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Her üç sınav türünde de değerlendirme ve yaratma basamağına yer verilmediği görülmüştür. Bu durum sınav sorularının öğrencilerin üst düzey becerilerini ölçmede eksik ve yetersiz kaldığını göstermektedir. Araştırmanın sonucunda liselere geçiş sınavlarında yer alan soruların üst düzey bilişsel düzeyleri de kapsayacak nitelikte olmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to classify the Turkish course questions in the high school entrance exams (SBS, TEOG, LGS) between 2010 and 2020 according to the domain and cognitive process dimension of the Revised Bloom's Taxonomy. Within the scope of the research, 373 questions were analyzed using document analysis method, which is one of the qualitative research methods. The questions were classified according to the criteria prepared by the researcher in accordance with the cognitive levels of the Revised Bloom's Taxonomy, and then reviewed by consulting experts. The questions examined in the research are generally based on conceptual knowledge in the domain of knowledge; In the cognitive domain steps, it was concluded that it was at the recall level. In addition, the questions in SBS, TEOG and LGS exams were compared with each other after classification, and as a result, it was found that there was no significant difference between exam systems. It has been observed that there is no assessment and creation step in all three types of exams. This situation shows that exam questions are incomplete and insufficient to measure students'high-level skills. As a result of the research, it was suggested that the questions in the high school entrance examination should also allow the assessment and evaluation of higher-level cognitive levels.