Okul öncesi dönem çocuklarının teknoloji ve medya kullanım düzeylerinin incelenmesi
An investigation of technology and media usage levels of preschool children
  1. Tez No: 653514
  2. Yazar: SEDA SARIOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, medya, medya uygulamaları, okul öncesi dönem, Technology, media, media applications, preschool term
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Teknolojik gelişmeler günümüz dünyasında hızla artmaktadır. İnsanlar hayatlarını kolaylaştıran teknolojik araç-gereçleri günlük hayatta neredeyse her alanda kullanmaktadır. Teknolojik araçların ve medyanın gelişmesi ve giderek yaygınlaşması sonucunda okul öncesi dönem çocukları da teknolojik araçları rahatlıkla kullanmaktadır. Çocukların ilgisini çeken görsel ve işitsel özellikleriyle teknolojik araçlar günümüzde çocuklar tarafından fazlasıyla ilgi çekici bulunmaktadır. Çocukların teknolojik araç ve medya uygulamalarını kullanım düzeylerinin incelendiği bu araştırmada 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Malatya ili merkezine bağlı anaokullarına devam eden çocukların ebeveynleriyle bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmaya katılan 1247 veliden alınan veriler doğrultusunda okul öncesi dönem çocuklarının cinsiyetlerinin teknolojik araç kullanım becerileri üzerinde bir etkisi olmadığı ancak medya araçlarıyla izlenen uygulamaların cinsiyete göre farklılaştığı saptanmıştır. Yaş grubu arttıkça çocukların teknolojik araç kullanım becerilerinde artış olduğu ve evdeki internet erişim düzeyinin de çocukların teknolojik araç kullanım becerisi üzerinde etkili olduğu elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
Technological developments are increasing rapidly in today's world. People use technological tools that make their lives easier in almost every field in daily life. As a result of the development and increasing widespread use of technological tools and media, preschool children also use technological tools easily. With their visual and auditory features that attract the attention of children, technological tools are found very interesting by children today. In this study, which examines the level of use of technological tools and media applications of children, a survey study was conducted with the parents of children attending kindergartens in Malatya city center in the 2018-2019 academic year. In line with the data obtained from 1247 parents who participated in the study, it was determined that the gender of preschool children did not have an effect on their technological tool use skills, but the practices monitored by media tools differ according to gender. It is among the findings that as the age group increases, children's technological device use skills increase and the level of internet access at home has an effect on children's technological device use skills.