Halluks valgus cerrahisinde ters ofset-l osteotomisi ile standart chevron osteotomisinin biyomekanik olarak stabilite açısından karşılaştırılması; yüksek kaydırmaya rağmen stabilite elde edilebilir mi?
Comparison of reverse-l osteotomy and standard chevron osteotomy for hallux valgus surgery in terms of biomechanical stability; can stability be achieved despite higher shift?
  1. Tez No: 653700
  2. Yazar: TUNCA CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Chevron, Halluks valgus, Osteotomi, Ters-L, Biomechanic, Chevron, Hallux valgus, Osteotomy, Reversed- L
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Günümüzde en sık uygulanan distal metatarsal osteotomi prosedürlerinden biri olan Chevron osteotomisi, oldukça stabil bir osteotomi yöntemi olup Chevron osteotomisi ile ilgili olumlu biyomekanik, klinik ve radyolojik çalışmalar literatürde defalarca bildirilmiştir. Ancak hiçbir yöntem mükemmel değildir. Bu nedenle geniş yüzey alanı ve stabil geometrik yapısı sayesinde Ters Ofset-L osteotomisinin, standart Chevron osteotomisiyle biyomekanik açıdan karşılaştırıldığı bir kadavra çalışması planlanmıştır. Method: Yirmi bir adet insan kadavrasından alınan birinci metatars kemikleri önce randomize olarak 10'ar metatarstan oluşan iki gruba ayrıldı ve bir metatars kontrol olarak ayrıştı. Metatarsların tamamına BT eşliğinde dansimetre ve metatars baş çapı, baş/gövde oranı ölçümü yapıldı. Birinci gruba standart Chevron osteotomisi, ikinci gruba ise Ters Ofset-L osteotomisi uygulandı. Tüm fiksasyonlar dorsomedialden plantar ve laterale doğru 2,8 mm Herbert vidası (Medartis APTUS Speed Tip, Basel, İsviçre) ile sağlandı. Her bir metatars uzunluğunun yarısı metatarsın proksimal kısmından olacak şekilde PVC borulara dik bir şekilde kemik çimentosu ile gömüldü. PVC boru çelik pota oturtuldu ve sıkılaştırıldı. Hazırlanan metatarslar plantar kısmı yukarıda dorsal kısmı aşağıya bakacak şekilde, bir tarafı çelik potla tespit edilmiş, diğer tarafı ise LVDT (UNIMEASURE ZX Series, Portland, ABD, 2008) sensör takılmış, distali yüksete kalacak şekilde yatay düzlemle 15 derece açılanmış şekilde, ölçümün yapılacağı MTS 858 Mini Bionix II (Minnesota, ABD, 2005) cihazına adapte edildi. Yukarıdan aşağıya (ters çevrilmiş olan metatars başına plantarden dorsale) doğru, yere dik olacak şekilde, metatars başına 5 mm/dk ile kantilever olarak yük uygulandı. Güç, düşey plandaki deplasman ve total deplasman değerleri not edildi ve karşılaştırıldı. Sonuçlar: Güç (N) medyan ölçüm değerleri standart Chevron osteotomisinde 127,16 N ± 50,75 N, Ters Ofset-L osteotomisinde ise 176,43 N ± 73,47 N olarak ölçüldü. Her iki osteotomi yönteminde de düşey (y) ve total (z) planlardaki deplasman değerlerinin benzer sonuçlar verdiği görülmüştür. Çıkarımlar: Ters Ofset-L osteotomi yöntemi, standart Chevron osteotomi yöntemine göre güç değerleri bakımdan üstün bulunmuş olsa da iki yöntem arasında istatistiki olarak fark bulunmamıştır. Bu sonuçlar, Ters Ofset-L osteotomisinin, en az standart Chevron osteotomisi kadar biyomekanik açıdan stabil bir osteotomi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Most of the techniques which used for treatment of hallux valgus ensures highly successful results. Especially Chevron osteotomy, which is one of the most commonly used distal metatarsal prosedures today, is substantially stable osteotomy and positive biomechanical, clinical and radiological studies on Chevron osteotomy have been repeatedly reported in the literature. However, no method is perfect. Therefore, due to its large surface area and stable geometric structure of Reversed-L osteotomy, a biomechanical cadaver study was planned in which it was compared with standard Chevron osteotomy in terms of stability. Method: First metatarsal bones taken from a human cadaver were randomly divided into two groups of ten metatarsals and one metatarsal was separated as a control. CT-guided density, metatars head diameter and head to body ratio measurement was performed in all metatarsals. Standard Chevron osteotomy was applied to the first group and Reversed-L osteotomy was applied to the second group. All fixations were achieved from dorsomedial to plantar and lateral with a 2.8 mm Herbert screw. All cadavers were then buried with bone cement in PVC pipes mounted on the device prepared at an angle of 15 degrees to the horizontal plane in the MTS Bionix device. The displacement amount of the distal part was recorded in the x and y planes by attaching a sensor to the distal end of all metatarsals. By releasing the distal end of the metatarsal head, a cantilever load of 5 mm/min was applied from the plantar of the metatarsal head towards the dorsal. Power, vertical displacement and total displacement were noted and compared. Findings: The mean values of force in newton were 127,16 N ± 50,75 N in standard Chevron osteotomy and 176,43 N ± 73,47 N in reversed-L osteotomy. Force (N), vertical and total displacement, ANOVA and t-test statistical parameters were not different. Interpretation: Although the reversed-L method was found to be superior to the standard Chevron method compared to the power evaluation, there was no difference statistically between the two methods. These results show that the Reversed-L osteotomy is at least as stable as the standard Chevron osteotomy.