Ermenek II Barajı'nın mühendislik jeolojisi çalışmaları
  1. Tez No: 65377
  2. Yazar: ÜNAL ULUSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, tünel, santral, proje, rezervuar, Dam, tunnel, plant, project, reservoir
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
VII oz Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma Ermenek II Barajının mühendislik jeolojisi çalışmalarım içermektedir. Orta Torosların batısında yer alan inceleme alanında Yeşilköy ile Dumlugöze arasında Göksu nehrinin bir kolunu oluşturan Ermenek Çayı üzerinde ilk kez baraj yeri araştırmaları yapılmıştır. Baraj yeri araştırmaları sonucunda, seçilen bent yerlerinin tümünün çok küçük göl alanlarına (rezervuar) sahip oldukları, dolayısıyla rezervuarlarında enerji üretimi için yeterli miktarda su toplayamayacakları anlaşılmıştır. Bunun üzerine, baraj projesinden vazgeçilerek tünel santral projesine yönelinmiştir. Tünel santral projesi için alternatif tünel güzergahları önerilmiş ve RSR, jeomekanik RMR ve Q sınıflamaları ile tünelin açılacağı kaya kütlelerinin niteliği ve uygun destekleme önlemleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT This study, which is prepared as a master thesis at Çukurova University Science Institute Department of Geology Engineering, includes the engineering geology studies of the Ermenek II Dam. In the investigation area which is located in the west of Middle Taurus; between Yeşilköy and Dumlugöze, on the Ermenek stream which is a branch of Göksu River, the damsite investigations were done for the first time. In conclusion of the damsite investigations all of the damsites chosen have very little reservoirs, because of this, it was realised that they can not collect enough water to produce energy in their reservoirs. For this reason, dam project was given up and tunnel plant project was gone towards. Alternative tunnel directions were suggested for the tunnel plant project. The quality of the rock mass which the tunnel will be drilled, and the suitable supporting precautions were explained with the RSR, RMR and Q classifications.