Preeklampsi hastalarında optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) bulgularının değerlendirilmesi
To assess optical coherence tomography angiography (OCTA) findings in pregnant women with preeclampsia
- Tez No: 653795
- Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Damar Yoğunluğu, Foveal Avasküler Alan, Gebelik, Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Preeklampsi, Foveal Avascular Zone, Optic Coherence Tomography Angiography, Preeclampsia, Pregnancy, Vessel Dencity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Preeklamptik gebe kadınlar, sağlıklı gebe ve gebe olmayan kadınlarda Optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) bulgularını karşılaştırmak ayrıca preeklamptik gebe hastalara farklı zamanlarda yapılan ölçümleri birbiriyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 53 gebe hasta (29'u preeklamptik, 24'ü sağlıklı) ve 28 doğurganlık çağında sağlıklı kadın çalışmaya dahil edildi. Hastalar preeklamptik gebe grubu (PGG), sağlıklı gebe grubu (SGG) ve sağlıklı kontrol grubu (SKG) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm hastalara OKTA'yı da içeren kapsamlı göz muayenesi yapıldı. Ek olarak 29 preeklampsi hastasının 23'ü doğum öncesi ve postpartum 1. gün ve 6.haftada OKTA ile değerlendirildi. Bulgular: Peripapiller retinal sinir lifi (PPRSLT) süperior ve ortalama değerleri SGG'nda PGG ve SKG grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p= 0,005, p=0,012 sırasıyla). Santral maküler kalınlık (SMK) değerleri, postpartum 6. haftada yapılan ölçümlerde diğer zamalarda yapılanlara göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,028). Koryokapiller kan akım alanı (KKAA) değerleri postpartum 6. haftada yapılan ölçümlerde diğer zamanlarda yapılanlara göre anlamlı olarak düşüktü(p=0,013). Sonuç: OKTA preeklampsi hastalarında biyomikroskopik muayenede retinopati bulguları ortaya çıkmadan retinal mikrovasküler yapıdaki değişimleri gösterebilir ve bu hastaların postpartum dönemdeki takibi OKTA ile yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the optical coherence tomography angiography (OCTA) findings in pregnant women with preeclampsia, healthy pregnants, and nonpregnant healthy individuals and also to compare the obtained values of patients with preeclampsia at different time periods. Methods: A total of 53 pregnant women (29 had preeclampsia, 24 were healthy pregnant women) and 28 healthy nonpregnant women of reproductive age were included in the study. The patients were divided into three groups including preeclamptic pregnant group (PPG), healthy pregnant group (HPG), and healthy control group (HCG). All participants underwent a comprehensive ophthalmologic examination including OCTA and also 23 of 29 preeclamptic pregnant women were evaluated with OCTA just before delivery and at the first day and 6.weeks of postpartum period. Results: Peripapiller retinal nerve fiber layer (PPRNFL) superior and mean values were significantly higher in HPG than PPG and HCG (p = 0.005, p = 0.012, respectively). Central macular thickness (CMT) values were significantly higher at 6. weeks of postpartum period than other time periods (p = 0.028). Choriocapillaris blood flow area (CBFA) values were significantly lower at 6. weeks of postpartum period than other time periods (p = 0.013). Conclusions: OCTA can show changes in the microvascular structure of the retina, even without retinopathy findings on biomicroscopy examination in patients with preeclampsia and may be also useful in following these kind of patients in postpartum period.