Gelişimsel kalça displazisinin tedavisinde K teli fiksasyonu olmaksızın uygulanan modifiye salter osteotomisi; yeni teknik tanımlama
Modified salter osteotomy without k-wire fixation in the treatment of developmental hip dysplasia; A new technical description
- Tez No: 653801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN KILINÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Kalça Displazisi, Salter, Açık Redüksiyon, Osteotomi, Osteotomi Tekniği, developmental hip dysplasia, salter, open reduction, osteotomy, osteotomy technique
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Salter innominate osteotomisi uzun yıllardır gelişimsel kalça displazisinin tedavisinde başarı ile uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemde greft fiksasyonu ve distal fragmanın kontrolü için K teli ile fikasyon gerekliliği vardır. Bizim bu çalışmadaki amacımız bu yeni tekniği tanımlamak ve K teli kullanmadan stabil bir şekilde yapılan modifiye salter innominate osteotomisinin radyolojik sonuçlarını değerlendirmektir Çalışma grubunu kliniğimizde 2016-2019 yılları arasında gelişimsel kalça displazisi tanısı almış ve tek cerrah tarafından opere edilen 62 hastanın 74 kalçası oluşturdu. Veriler retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların preop çekilen direkt grafilerden kalçaların dislokasyon seviyeleri belirlenip Tönnis'in sınıflama sistemine göre gruplandırıldı. Hastaların tümüne modifiye Salter ostotomisine ek olarak açık redüksiyon ve U kapsüloplasti rutin olarak uygulandı. İntraoperatif gereklilik dahilinde femoral kısaltma ve derotasyon eklendi. Hastaların radyolojik değerlendirmesi preop, erken postop ve son takipteki asetabular indeks ölçümlerine göre yapılıp karşılaştırılarak analiz edildi. Postop dönemde femur başı avasküler nekrozunu değerlendirmek için Bucholz-Ogden sınıflandırması kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 24 (18-54) ay idi. Ortalama takip süresi 10 (6-26) ay idi. Tönnis sınıflandırma sistemine göre 4 hasta evre 1, 33 hasta evre 2, 11 hasta evre 3 ve 26 hasta evre 4 olarak sınıflandırıldı. İki hasta daha önce pavlik bandajı ile tedavi görmüş, 2 hastaya kapalı redüksiyon yapılmış, 3 hastaya ise daha önceden açık redüksiyon yapılmıştı. 9 kalçada (%12.1) stabil ve uyumlu bir kalça eklemi elde etmek için femoral kısaltma ve derotasyon gibi ek girişimlere ihtiyaç duyuldu. 26 kalçaya (%35.1) perkütan adduktor tenotomi yapıldı. Tüm kalçalarda osteotomi gigli testeresi kullanılmadan osteotom ile yapıldı. Yetmiş dört kalçanın hiçbirinde osteotomi hattına konulan greftin fiksasyonu için K teli kullanılmadı. Preop asetabular indeks ortalama 41,93±5,01, erken postop 27,07±3,68 ve postop son kontroldeki asetabular indeks ölçümleri 21,74±3,91 derece idi (p = 0.001). Dört kalçada postop dönemde subluksasyon gelişmesinden dolayı revizyon cerrahi gerekti. Revizyon yapılan hastalara sadece açık redüksiyon yapılıp, femoral kısaltma ve adduktor tenotomi yapılmadı. Osteotomi seviyesinin başlangıç yönünü değiştirerek uyguladığımız modifiye Salter osteotomisi K teli ile fiksasyon gerekliliğini ortadan kaldırarak gelişimsel kalça displazisi tedavisinde güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu şekilde K teline bağlı olabilecek komplikasyonlar elimine edilmiş olur.
Özet (Çeviri)
Salter innominate osteotomy has been used successfully in the treatment of developmental hip dysplasia for many years. However, this method requires K-wire fixation for the graft and control of the distal fragment. Our study aims to describe this new technique and evaluate the radiological results of modified Salter innominate osteotomy performed stably without using K-wires. The study group consisted of 74 hips of 62 patients diagnosed with developmental hip dysplasia between 2016-2019 and operated by a single surgeon. Data were analyzed retrospectively. Dislocation levels of the hips were determined from preoperative direct radiographs of the patients and grouped according to Tönnis's classification system. In addition to modified Salter osteotomy, open reduction and U-capsuloplasty were routinely performed in all patients. Femoral shortening and derotation were added as needed intraoperatively. Patients were radiologically evaluated according to preop, early postoperative and last follow-up acetabular index measurements and analyzed comparatively. Bucholz-Ogden classification was used to assess avascular necrosis of the femoral head in the postoperative period. The mean age of the patients included in the study was 24 (18-54) months. The mean follow-up period was 10 (6-26) months. According to the Tönnis classification system, four patients were classified as stage 1, 33 patients as stage 2, 11 patients as stage 3, and 26 patients as stage 4. Two patients had previously been treated with a Pavlik bandage, two patients had closed reduction, and three patients had previously undergone open reduction. Additional interventions such as femoral shortening and derotation were required in 9 hips (12.1%) to obtain a stable and compatible hip joint. Percutaneous adductor tenotomy was performed in 26 hips (35.1%). In all hips, osteotomy was achieved with an osteotome without using a gig saw. No K-wires were used for fixation of the graft placed on the osteotomy line in any of the 74 hips. The mean preop acetabular index was 41.93 ± 5.01, early postoperative 27.07 ± 3.68 and postoperative last control acetabular index measurements were 21.74 ± 3.91 degrees (p=0.001). Revision surgery was required in four hips due to subluxation development in the postoperative period. Only open reduction was applied to the revised patients, and femoral shortening and adductor tenotomy were not performed. Modified Salter osteotomy, which we applied by changing the initial direction of osteotomy level, can be used safely and effectively in the treatment of developmental hip dysplasia by eliminating the need for K-wire fixation. In this way, complications that may occur due to K-wire are avoided.