Keşmir'in jeopolitiği: Aktörler, politikalar ve çatışma alanları
Kashmir's geopolitics: Actors, policies and conflict areas
- Tez No: 654063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANDAŞ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Siyasi Coğrafya, Jeopolitik, Jeopolitik Teoriler, Keşmir, Keşmir Sorunu, Foreign Policy, Political Geography, Geopolitics, Geopolitical Theories, Kashmir, Kashmir Issue
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Jeopolitik, devletlere dış politika oluşturmalarında gerekli verileri sunan bir disiplindir. Siyasi coğrafya üzerine çalışmalar yapan Ratzel'ın ardından jeopolitik terimi ilk defa Kjellen tarafından kullanılmıştır. Jeopolitik disiplininin geliştirilmesi ile jeopolitik teoriler oluşmuştur. Jeopolitik teoriler klasik ve çağdaş dönem teorileri şeklinde sınıflandırılmıştır. Bu teoriler Dünya siyasetinde hegemon güç olma çabasındaki devletlere yol gösterici bir rol oynamıştır. Bu çalışmada temel bakış açısı jeopolitik olarak belirlenmiş ve Keşmir sorunu jeopolitik bir perspektiften incelenmiştir. Öncelikle jeopolitiğe ait bir kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Ardından Keşmir bölgesinin jeopolitik unsurlar doğrultusunda incelemesi yapılmıştır. Son bölümde Keşmir bölgesinin sahip olduğu jeopolitik avantajlar açıklanarak sorunda yer alan aktörlere, aktörlerin politikalarına ve çatışma alanlarına yer verilmiştir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada literatür taraması yapılmıştır. Bu taramanın sonucunda Türkiye akademisinde Keşmir sorununa ilişkin çalışmaların sayıca az olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda çalışmada Keşmir bölgesinin bir değerlendirmesinin yanında akademik anlamda bir farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Geopolitics is a discipline that provides states with the necessary data to form foreign policy. After Ratzel, who worked on political geography, the term geopolitics was used for the first time by Kjellen. With the development of geopolitical discipline, geopolitical theories have been formed. Geopolitical theories are classified as classical and contemporary theories. These theories have played a role in guiding states in their efforts to become hegemonic power in World politics. In this study, the basic point of view was determined geopolitically and the Kashmir problem was examined from a geopolitical perspective. Firstly, a conceptual framework of geopolitics was framed. Then, the Kashmir region was examined in line with geopolitical elements. In the last section, the geopolitical advantages of the Kashmir region are explained along with the stakeholders in the conflict , their policies and conflict areas are included. In this qualitative research, a literature review had been conducted. The result of this literature review, in Turkey academic studies on the Kashmir conflict has been shown to be outnumbered. In this direction, it was aimed to create an academic awareness in addition to an evaluation of the Kashmir region.