Obez hastalarda laparoskopik, abdominal ve vajinal histerektomi sonuçlarının karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 654168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ZEHRA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abdominal histerektomi, Vajinal histerektomi, Laparoskopik histerektomi, Obezite, Abdominal hysterectomy, Vaginal hysterectomy, Laparoscopic hysterectomy, Obesity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Obezite dünyada prevalansı artmakta olan, kardiyovasküler ve endokrin hastalıklar başta olmak üzere medikal problemleri ve jinekolojik problemleri artıran kronik bir hastalıktır. Obezite medikal problemleri artırdığı gibi cerrahi sonuçlar açısından da bir risk faktörüdür. Histerektomi jinekolojik cerrahide sık uygulanan yöntemlerden biridir. Histerektomi günümüzde abdominal, laparoskopik ve vajinal yöntemle yapılabilmektedir. Her üç yöntemin de avantajları ve dezavantajları olup histerektomi yöntemine; hastanın kliniğine, operasyon endikasyonuna ve cerrahın tecrübesine göre karar verilir. Çalışmamızda obez hastalarda abdominal, laparoskopik ve vajinal histerektominin avantajları ve dezavantajlarının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Hastalar ve Yöntem Çalışmamız bir retrospektif kohort çalışması olup çalışmada 2016-2020 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalında benign sebeplerle histerektomi yapılan vücut kitle endeksi (VKİ) 30kg/m2 'nin üzerinde olan 100 hasta incelenmiştir. Bu hastaların 40'ı abdominal histerektomi, 42'si laparoskopik histerektomi, 18'i de vajinal histerektomi operasyonu geçirmiştir. Üç farklı yöntemle histerektomi operasyonu yapılan 100 hastanın intraoperatif ve postoperatif sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular Çalışmamızda ek cerrahi prosedürlerin en fazla uygulandığı operasyon grubu vajinal histerektomi olmakla beraber yine de üç grup arasında anlamlı fark görülmemiştir. Çalışmamızda intraoperatif ve postoperatif komplikasyon gelişme sıklığı açısından üç yöntem arasında anlamlı fark görülmemiştir. Postoperatif yara yeri enfeksiyonu gelişimi sıklığı açısından en avantajlı grup laparoskopik histerektomi iken yara yeri enfeksiyonu gelişim sıklığı en fazla olan grup abdominal histerektomidir. Çalışmamızda kan kaybının en fazla olduğu operasyon vajinal histerektomi olup, en az kan kaybı laparoskopik histerektomi grubunda görülmüştür. Her üç grup için operasyon süreleri incelendiğinde; operasyon süresinin en uzun olduğu grubun laparoskopik histerektomi, operasyon süresinin en kısa olduğu grubun ise abdominal histerektomi grubu olduğu görülmüştür. Toplam hastanede kalış süreleri incelendiğinde, hastanede en uzun süre kalan grubun abdominal histerektomi, en kısa süre kalan grubun ise vajinal histerektomi olduğu görülmüştür. Postoperatif yoğun bakım ünitesi gereksinimi her üç grup açısından incelendiğinde yoğun bakım ünitesi gereksinimi en az olan grubun vajinal histerektomi, en fazla olan grubun ise abdominal histerektomi grubu olduğu ortaya çıkmıştır. Maliyet açısından her üç grup incelendiğinde en düşük maliyetli grubun vajinal histerektomi, en yüksek maliyetli grubun ise laparoskopik histerektomi grubu olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç Çalışmamızda postoperatif yara yeri enfeksiyonu gelişim riski en düşük, kan kaybı en az ancak daha maliyetli ve operasyon süresinin ve anestezi süresinin en fazla olduğu grup laparoskopik histerektomidir. Hastanede yatış süresinin en kısa olduğu, postoperatif yoğun bakım ünitesi gereksiniminin en az olduğu ve en düşük maliyetli operasyon vajinal histerektomi olmasına rağmen çalışmamızda en fazla kan kaybının bu yöntemle yapılan operasyonlarda olduğu görülmüştür. Unilateral veya bilateral ooferektomi uygulamasının en fazla yapıldığı yöntem abdominal histerektomi yöntemidir, vajinal histerektomi yapılan hastaların %50'sine ooferektomi yapılmadığı görülmüştür. Operasyon süresi açısından en avantajlı grup abdominal histerektomidir. Günümüzde histerektomilerin %63'ü abdominal yöntemle gerçekleştirilmekte olup vajinal ve laparoskopik yöntemin artırılması hedeflenmektedir. Vajinal yöntem uterusun çıkarılmasında altın standart yöntemdir ve kontrendikasyon yoksa ilk tercih edilecek yöntem olmalıdır. Uterusun vajinal yöntemle çıkarılmasının pratik olmadığı durumlarda ise kontrendikasyon yoksa laparoskopik yöntem tercih edilmelidir. Biz de bu çalışmada obez hastalarda üç farklı histerektomi yönteminin avantaj ve dezavantajlarını göstermeyi hedefledik. Obez hastalarda histerektomi yöntemi VI seçerken daha az invaziv yöntemler olan vajinal ve laparoskopik yöntemlerin seçilmesinin postoperatif sonuçları iyileştireceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective Obesity is a chronic disease with an increasing prevalence in the world, increasing medical and gynecological problems, especially cardiovascular and endocrine diseases. Obesity is a risk factor in terms of surgical results as it increases medical problems. Hysterectomy is one of the most common methods in gynecological surgery. Hysterectomy can now be performed by abdominal, laparoscopic and vaginal methods. All three methods have advantages and disadvantages, and the hysterectomy method; It is decided according to the patient's clinic, operation indication and the surgeon's experience. In our study we aimed to reveal the advantages and disadvantages of abdominal, laparoscopic and vaginal hysterectomy in obese patients. Patients and Methods Our study is a retrospective cohort study, and 100 patients who underwent hysterectomy for benign reasons at the Department of Gynecology, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayıs University between 2016-2020, with a body mass index (BMI) above 30kg/m2 were examined. Forty of these patients had abdominal hysterectomy, 42 had laparoscopic hysterectomy, and 18 had vaginal hysterectomy. Intraoperative and postoperative results of 100 patients who underwent hysterectomy with three different methods were compared. Results Although vaginal hysterectomy was the most common operation group in which additional surgical procedures were applied in our study, there was still no significant difference between the three groups. In our study, there was no significant difference between the three methods in terms of intraoperative and postoperative complications. While the most advantageous group in terms of the frequency of postoperative wound infection development is laparoscopic hysterectomy, the group with the highest frequency of wound infection development is abdominal hysterectomy. In our study, the operation with the highest blood loss was vaginal hysterectomy and the least blood loss was seen in the laparoscopic hysterectomy group. When the operation times for VIII all three groups are examined; It was observed that the group with the longest operation time was laparoscopic hysterectomy, and the group with the shortest operation time was the abdominal hysterectomy group. When the total length of hospital stay was examined, it was seen that the group that stayed the longest in the hospital was abdominal hysterectomy and the group that stayed the shortest was vaginal hysterectomy. When the postoperative intensive care needs were examined in terms of all three groups, it was found that the group with the least intensive care needs was vaginal hysterectomy, and the group with the highest rate was abdominal hysterectomy. When all three groups were examined in terms of cost, it was seen that the lowest cost group was vaginal hysterectomy and the highest cost group was the laparoscopic hysterectomy group. Discussion and Conclusions In our study, laparoscopic hysterectomy is the group with the lowest risk of postoperative wound infection development, the least blood loss but more costly, and the highest operation time and anesthesia time. Although the duration of hospitalization was the shortest, the need for postoperative intensive care was the least and vaginal hysterectomy was the lowest cost operation, it was seen in our study that the highest blood loss was in this method. The most common method of unilateral or bilateral oophorectomy is the abdominal hysterectomy method, it was observed that 50% of the patients who had vaginal hysterectomy did not undergo oophorectomy. The most advantageous group in terms of operation time is abdominal hysterectomy. Today, 63% of hysterectomies are performed by the abdominal method and it is aimed to increase the vaginal and laparoscopic method. Vaginal hysterectomy is the gold standard method for uterine removal and should be the first choice if there are no contraindications. In cases where it is not practical to remove the uterus by vaginal method, laparoscopic method should be preferred if there is no contraindication. In this study, we aimed to show the advantages and disadvantages of three different hysterectomy methods in obese patients. We think that choosing less invasive vaginal and laparoscopic methods when choosing hysterectomy method in obese patients will improve postoperative results.