Ranking of construction contractors of municipality based on multi criteria decision making in Herat province
Multi kriterli karar verme göre Herat büyük şehir beledyiyesinin mütahitlerinin sıralaması
- Tez No: 654221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Belediye Yüklenici Firmalar, Bulanık Mantık, TOPSIS, Contractor, Fuzzy Logic, TOPSIS
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, belediyelerdeki inşaat projelerinin yüklenicilerin seçimi ile ilgili önce literatüre kapsamlı bir bakış atılmış daha sonra ise yüklenici seçim problemi olarak kurgu senaryo üzerinden analizler yapılmıştır. Son yıllarda iş piyasasının büyümesi ve gelişmesi, aynı zamanda gittikçe daha rekabetçi hale gelen iş piyasasını, gerek devlet gerekse özel firmaların, yüklenici seçim projelerine daha özel ve bilimsel yaklaşımlar oluşturmasına neden olmuştur. Yüklenici firmaların doğru seçimi projenin başarılı olmasını sağlayacak iken aksine, uygun yükleniciyi belirleyememe ve seçememenin verimsizlik ve kayıplarla sonuçlanacağıdır. Çalışma da kurgu senaryosu için belediyeler üzerinden yaratılmıştır. Bununda en önemli sebebi, belediyenin dış kaynak kullanımı politikasına göre her gün daha fazla yüklenici firma çeşitli belediye projelerine katılmakta ve inşaat projeleri dahil; ve bu çokluk müteahhitlik şirketleri, doğru yüklenicinin seçilmesine işveren olarak belediye için çok önemli ve belirleyici bir şey sağlamıştır. Bu nedenle, doğru yüklenicilerin seçilmesi, istenen hedef işverenlere ulaşmanın ilk adımıdır; bu, projenin istenen zaman aralığında istenen bir maliyet ve kalitede yürütülmesi anlamına gelir. Kriterlerin belirlenmesi ve uzmanlarla görüşme ile ilgili literatür incelendikten sonra yüklenici seçimi ve değerlendirmesi için 13 alternatif, müteahhitleri etkileyen en önemli 7 kriter seçilmiştir. Ardından en iyi alternatifi bulabilmek için bulanık analiz tekniği kullanılmış ve son olarak bulanık TOPSIS yöntemi ile 13 belediye inşaatı yüklenicisi değerlendirilmiş ve kendi aralarında sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, efforts have been made to introduce comprehensive indicators for the selection of contractors of municipal construction projects with a comprehensive overview of the literature on the selection of contractors. The growth and development of the business market over the last few decades, also the increasingly competitive business market, caused the organizations and large corporations have to be more specialized and scientific approaches to the contractor selection process of projects. What is certain is that the selection of the contractor will ensure that the project is successful and, on the contrary, the inability to identify and select the appropriate contractor will result in inefficiency and losses. According to the municipality's policy of outsourcing activities every day more contracting companies to participate in various municipal projects and including construction projects; and this multiplicity contracting companies have led to the selection of the right contractor a crucial and decisive thing for the municipality as an employer. Therefore, choosing the right contractors is the first step towards achieving the desired goal employers that mean executing the project within the desired timeframe at a specified cost and quality that is desired. After reviewing the literature that belongs on identifying the criteria and interview with experts, 13 primitive criteria for contractor selection and evaluation then, 7 criteria were identified as the most important criteria affecting contractors were selected. Then, the fuzzy analysis technique was used to determine the criteria and finally, by fuzzy TOPSIS method, 13 municipal construction's contractors were evaluated and ranked.