Türkiye'de göç yönetiminin kurumsallaşması: Suriyeli göçü üzerinden bir analiz
Institutionalization of the migration management in Turkey: An analysis on Syrian migration
  1. Tez No: 654307
  2. Yazar: AYŞENUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Yönetimi, Kurumsallaşma, Kriz Yönetimi, Suriye, Migration, Migration Management, Institutionalization, Crisis Management, Syria
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Göç, tarih boyunca insanlığı etkileyen, devletlerin oluşmasında önemli bir yeri olan kavramdır. Bu özellikleri itibariyle sosyal bilimler tarafından araştırılması gereken bir konu haline gelmiştir. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrası gerçekleşen kitlesel hareketlilik, göçü daha fazla çalışılan bir alan haline getirmiştir. Bu bakımdan Suriye'den yaşanan akın, göç çalışmaları adına bir kırılma noktası olarak kabul edilebilir. Türkiye, Lübnan, Irak ve birçok ülkeyi etkileyen Suriyeli göçü, Türkiye için ayrı bir önem taşımaktadır. Göç yönetiminin kurumsallaşması adına önemli adımların atılmasına sebep olan kitlesel göçün sonuçları itibariyle sosyal, siyasal, ulusal güvenlik ve ekonomik pek çok soruna yol açmıştır. Tüm bu nedenler Türkiye'nin göç ile ilgili politikalar üretmesine ve süreci yönetebilmesi adına kurumsallaşma çalışmalarına itmiştir. Çalışmada, Türkiye'nin göç yönetiminin kurumsallaşmasının Suriye'den yaşanan göç doğrultusunda bir analizi yapılmıştır. Birinci bölümde, göç kavramının literatürde araştırılması yapılarak türleri ve kuramları açıklanmıştır. Göçün neden önemli olduğu, sosyal bilimler tarafından neden araştırılması gereken bir kavram olduğunun yanıtları aranmıştır. İkinci bölümde, Türkiye'ye yapılan göçler ve uygulanan politikalardan bahsedilmiştir. 1923-2011 yılları arasında Türkiye'nin göç politikaları incelenerek; Avrupa Birliği'ne aday ülke olmasının göç politikalarına etkisi ile yasal ve idari yapılanmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, 2011 yılından günümüze kadar gerçekleşen göç yönetiminin kurumsallaşma süreci tartışılmıştır. Suriyelilere uygulanan“açık kapı”politikası sonucu Türkiye'nin göç yönetiminin nasıl etkilendiği, yasal ve idari kapasitenin ne kadar yeterli olduğu ve aksayan tarafların nasıl giderilebileceği araştırılmıştır. Ayrıca Suriyelilerin gelecek dönemde yasal statülerinin ne olacağı ve sonuçları itibariyle“Suriyeli krizinin”nasıl çözülebileceğine dair soruların cevapları aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration is a concept that has affected humanity throughout history and has an important place in the formation of states. Because of these features, it has become a subject to be researched by social sciences. Migration that followed the civil war in Syria in 2011 made the concept more of a field of study. In this respect, the Syrian crisis can be considered as a breaking point for migration studies. Turkey, Lebanon, Iraq and Syrian migration affects many countries is of particular importance for Turkey. It has led to many social, political, national security and economic problems due to the consequences of mass migration, which led to important steps in the institutionalization of migration management. All these reasons have pushed for Turkey to produce policies related to migration and to manage the process on behalf of institutionalization efforts. In the study, Turkey's migration from Syria in line with the institutionalization of migration management experience analysis was performed. In the first chapter, the concept of migration is researched in the literature and its types and theories are explained. The answers to why migration is important and why it is a concept that should be studied by social sciences was sought. In the second part, migration to Turkey and policies applied are described. Between the years 1923-2011 by examining Turkey's migration policy; The impact of being a candidate country for the European Union on migration policies was discussed. In this context, legal and administrative structures are explained. In the third part, the institutionalization process of migration management from 2011 to the present is discussed. As a result of the“open door”policy applied to Syrians how did it affect Turkey's migration management, how adequate the legal and administrative capacity is, how to fix the problems has been researched. Also, what will be the legal status of Syrians in the future and The answers to the questions about how to solve the Syrian crisis were sought.