The impact of time management on employee productivity: A study at private universities in Erbil city-Iraq
Zaman yönetiminin çalışan verimliliği üzerindeki etkisi: Erbil şehir-Irak özel üniversitelerde bir çalışma
- Tez No: 654639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BULUT DÜLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi, Çalışan Verimliliği ve Üniversiteler, Time, Time Management, Employee Productivity, and Universities
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Zaman, akademik kurumlar için mevcut en değerli kaynaklardan biridir, istikrarlı ve dinamik bir kaynaktır ve istenen kurumun hedeflerine ulaşmanın yanı sıra akademik ve idari süreçlerin başarıyla yürütülmesinde çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, bu çalışma Erbil ilindeki özel üniversitelerde zaman yönetimi kavramını ve uygulamasının gerçekliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda Irak'ın Erbil Şehri'ndeki özel üniversitelerin çalışan verimliliğine zaman yönetiminin etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma tarafından uygulanan metodoloji, birkaç soruyu araştırarak, ilişkinin doğasına, etkiye ve bağımsız ve bağımlı değişken arasındaki varyansa odaklanan çalışma problemini sınıflandırmaktır. Hipotezlerin kabul edilmesini veya reddedilmesini sağlamak için düşünülen ve birkaç hipotez oluşturan kavramsal bir modelin yanı sıra, bunlar birkaç istatistiksel teste tabi tutulur: Cronbach alfa, faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon testi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri. Çalışma yöntemi, üç üniversitede temsil edilen Erbil kentindeki özel üniversitelerde araştırma değişkenlerini ve boyutlarını tanımlamak için kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemleri ise (122) anket sorularına verilen yanıtlarla ankete katkı sağladığından ve SPSS 25 sürümü ile inceleme ve istatistiksel analiz yöntemleri için elde edildiğinden akademik üyelerdir. Sonuçlar, bağımsız değişkenin tüm boyutlarının Erbil ilindeki özel üniversitelerde öğretim üyelerinin çalışan verimliliğini artıracağını göstermiştir. Bununla birlikte, sırasıyla, zaman düzenleme, zaman planlama ve zamanı yönlendirme, anket yapılan özel üniversitelerde akademik personelin çalışan üretkenliği üzerindeki etkiyi motive eden önemli boyutlar ve daha sonra, zaman yönetiminin diğer üç boyutundan en düşük etkiye sahip olan zaman kontrolüdür. Çalışma, zaman yönetiminin özel üniversitelerin çalışan üretkenliği ve Erbil kentindeki fakülteleri ile pozitif bir ilişkisi olduğunu ortaya koydu. Çalışma aynı zamanda üç boyutun, yani zamanı yönetme, zaman planlama ve zaman kontrolü, çalışan üretkenliği ile anlamlı ve olumlu ilişkilere sahip olduğunu buldu. Bununla birlikte, zamanı organize etmenin çalışan verimliliği ile diğer iki boyuta kıyasla daha düşük bir ilişkisi vardır. Dahası, regresyon sonuçları, istatistiksel olarak zaman yönetiminin çalışan verimliliğini etkilediğini göstermektedir; bu nedenle, çalışma modeli, zaman yönetimi ve boyutlarının çalışan verimliliğini artırmayı nasıl etkilediği açısından önemli olmuştur. Zaman yönetimi boyutlarının çalışan verimliliği üzerindeki etkisini de inceledik. Sonuç olarak çalışma, üç boyutun, yani zamanı yönlendirme, zaman planlama ve zaman kontrolü, çalışan üretkenliğini önemli ölçüde etkilediğini, zaman düzenlemesinin ise çalışan üretkenliği üzerinde zayıf bir etkiye sahip olduğunu buldu. ANOVA ve bağımsızlık t-testi, cinsiyet özelliğine göre zaman yönetiminde bir farklılık bulamadı. Bununla birlikte, zaman yönetiminde yaşlara göre farklılıklar vardı; dolayısıyla yaşlı olanlar, gençlere göre zamanlarını daha iyi yönetebilirler. Ancak araştırma, Erbil'deki özel üniversitelerde öğretim üyelerinin akademik derecelerine göre zaman yönetimine yönelik herhangi bir farklılık bulamadı. Bilimsel başlığa göre zaman yönetimine yönelik bir farklılık olmasa da, son olarak, yüksek öğretim kurumlarındaki genel iş deneyimi için, zaman yönetimine yönelik farklılıklar vardı; Deneyimli olanlar daha az deneyimle zamanlarını bir kereden daha iyi yönetebilirler. ANOVA ve bağımsızlık t-testi sonuçları, çalışan üretkenliğindeki tüm demografik değişkenler için hiçbir farklılık göstermedi.
Özet (Çeviri)
Time is one of the most valued resources available to academic institutions, a steady and dynamic resource, and plays a crucial role in successfully conducting academic and administrative processes besides achieving the desired institution's goals. Thus, this study aimed to identify the concept of time management and the reality of its application in private universities in Erbil city. This study also purposed to examine the impact of time management on employee productivity of the private universities in Erbil City-Iraq. The methodology implemented by the study is to classify the study problem, through investigating several questions, focused on the nature of the relationship, effect, and the variance between independent and a dependent variable. Besides a conceptual model considered, and formed several hypotheses, to ensure that the hypotheses are accepted or rejected, they are subjected to several statistical tests: Cronbach alpha, factor analysis, descriptive statistics, correlation test, and multiple linear regression analyses. The study method was used to define the study variables and their dimensions in private universities in Erbil city, represented in three universities. Meanwhile, the study's samples are academic members as (122) contributed to the survey by responses to the survey questions, and were obtained for examines and statistical analysis methods through SPSS version 25. The results showed that all dimensions of the independent variable would improve the academic members' employee productivity in private universities in Erbil city. Nevertheless, time organizing, time planning, and time directing, respectively, the significant dimensions motivating the impact on the academic staff's employee productivity in surveyed private universities, then, time control, which has the lowest impact than the other three dimensions of time management. The study found that time management has a positive relationship with the private universities' employee productivity and their faculties in Erbil city. The study also found that three dimensions, namely time directing, time planning, and time controlling, have significant and positive relationships with employee productivity. However, time organizing has a lower relationship with employee productivity, compared to the other two dimensions. Moreover, the regression results demonstrate that statistically, time management impacts employee productivity; thus, the study model has been significant in terms of how time management and its dimensions impact improving employee productivity. We also examined the impact of time management dimensions on employee productivity. As a result, the study found that three dimensions, namely time directing, time planning, and time controlling, significantly impact employee productivity while time organizing has a weak impact on employee productivity. The ANOVA and independence t-test found no variance in time management according to the gender characteristic. However, there was variance in time management based on ages; hence, those with old ages could better manage their time than younger ones. However, the study found no variances towards time management according to academic members' academic degrees in private universities in Erbil. While there was no variance towards time management according to the scientific title, lastly, for overall job experience in higher educational institutions, there was variance towards time management; those who have experienced could manage their time better than once with less experience. The ANOVA and independence t-test results showed no variances for all demographic variables in employee productivity.