Fuzuli'nin Matlau'l İtikad eserinin özellikleri (Kuran ayetlerine ve hadislere göndermeler)
Features of Fuzuli's Matlau'l faithful work (References to verses of the Qur'an and hadiths)
  1. Tez No: 655038
  2. Yazar: ALI RAJI ALI ALAWADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AHMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzuli, Matlau'l İtikâd, Hadis, Kur'an, Anlam, Edebi Özellikler, Fuzuli, Matlau'l İtikâd, Hadith, Quran, Meaning, Literary Characteristics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Adı Mehmed bin Süleyman olan Fuzuli, 1483 – 1556 yılları arasında yaşamış olan XVI. Yüzyıl Türk Divan Edebiyatı'nın en büyük şairlerinden biridir. Genel olarak Divânları ve kendine özgü ifadelere yer verdiği beyitleri ile bilinen Fuzuli, aynı zamanda derin bir ilme sahip, felsefe, astronomi, sosyoloji gibi bilim dallarında zamanının ilerisinde bir ilmi tahsil etmiş olan düşünürdür. Fuzuli'nin Matlau'l İtikâd adlı eseri üzerine yapılan çalışmaların sayısı çok azdır. Arapça kaleme aldığı bu eseri adeta bir ders kitabı niteliğindedir. Fuzuli, bu eserinde, insanın yaşam yolculuğu üzerinde durmakta ve okuyucuya Allah'ı idrak etmenin yol ve yöntemini göstermektedir. Bu çalışmada, Fuzuli'nin Matlau'l İtikâd adlı eserinde yer alan Kur'an ve hadislerle ilgili ifadelerin anlam bağlamında edebi özellikleri ele alınmaktadır. Amacımız, üzerinde oldukça az çalışmanın olduğu bu esere dair kapsamlı bir inceleme sunmak ve okuyucuya yararlı olmanın yanında literatüre katkıda bulunmaktır:
Özet (Çeviri)
Fuzuli, whose name is Mehmed bin Süleyman, is one of the greatest poets of the XVI century Turkish Divan Literature that lived between 1483 and 1556. Fuzuli, who is generally known for his Divan and his couplets where he has his own expressions, is also a thinker who has a deep knowledge and has collected a science ahead of time in the fields of science such as philosophy, astronomy and sociology. The number of studies on Fuzuli's work titled Matlau'l Itikâd is very few. This work he wrote in Arabic is almost like a textbook. In this work, Fuzuli emphasizes the journey of life of man and shows the reader the way and method of realizing God. In this study, the literary features of the expressions about the Qur'an and hadiths in Fuzuli's Matlau'l Itikâd are discussed. Our aim is to provide a comprehensive review of this work with little work on it and contribute to the literature as well as being useful to the reader.