The determination of the malnutrition status during the diagnosis of type 1 diabetic children
Yeni tan almış olan tip 1 diyabetli çocukların malnütrisyon durumların
- Tez No: 655314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR OKAN BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Type 1 Diabetes Mellitus, Malnutrition, STRONGkids
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezin amacı T1DM tanısı almış çocuklarda tanı anında malnutrisyon durumunu saptamaktır. Bu doğrultuda Tip diabet tanısı almış 72 çocuk ile çalışılmıştır. Bu çalışmada çocukların vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun yanı sıra baş çevresi, üst kol çevresi ve deri kıvrım kalınlığı gibi malnutrisyon tanısında kullanılan antropometrik ölçümlerin tümü kullanılmıştır. Çocuklar, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre; 25 ve altı, 25-75 arası ve 75 üzeri persentil aralıklarında değerlendirilmiştir. Ek olarak çocuklarda malnutrisyon taraması için kullanılan STRONGkids tarama ölçeğinden elde edilen verilerin tutarlılığı karşılaştırılmıştır. Skorlar; düşük rskli, orta riskli ve riskli-yüksek riskli olarak gruplandırılmıştır. Bulgular hem antrpometrik ölçümlerde hem de STRONGkids skorlamasında en çok 11-14 yaş aralığında malnutrisyon sıklığının olduğunu göstermiştir. Cinsiyetlere göre malnutrisyon sıklığı ve şiddeti açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır, yine antropometrik ölçümler sonucu fazla kilosu olan çocuklar da bu yaş aralığında yoğunluk göstermiştir. Antropometrik ölçümlere göre kilosu fazla fakat STRONGkids ölçeği risk skorlarına göre malnutrisyon riski taşıyan çocukların T1DM' ye ve buna bağlı kısa zamanda vücut ağırlığında fazla kayıp ile bu riski taşıdıkları düşünülmüştür. Bu çalışma T1DM tanısı almış çocuklardaki malnutrisyon sıklığını ve şiddetini gösteren bir çalışmadır ve tanı öncesi süreçte çok sık görülen semptomlardan biri olan vücut ağırlığı kaybının dikkate alınması gerektiğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Type 1 Diabetes Mellitus, Malnutrisyon, STRONGkids.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the malnutrition status at the time of diagnosis in children diagnosed with T1DM. Accordingly, 72 children diagnosed with type diabetes were studied. In this study, all anthropometric measurements used in the diagnosis of malnutrition such as head weight, upper arm circumference and skin fold thickness as well as body weight and height of children were used. Children, according to their age and gender; 25 and below are grouped as 25th to 75th and 75th percentile range. In addition, the consistency of the data obtained from the STRONGkids screening scale used for malnutrition screening in children was compared. Scores; It is grouped as low risk, medium risk and high risk. The findings showed that malnutrition was the most common in the antrpometric measurements and STRONGkids scoring between the ages of 11-14. There was no significant difference in terms of frequency and severity of malnutrition according to gender, again, children with excess weight as a result of anthropometric measurements showed intensity in this age range. According to anthropometric measurements, it is thought that children who have a high weight but who have a risk of malnutrition according to the STRONGkids scale risk scores carry this risk with T1DM and related weight loss in a short time. This study is a study showing the frequency and severity of malnutrition in children diagnosed with T1DM, and has shown that weight loss, one of the most common symptoms in the pre-diagnosis process, should be considered.