İşletmelerde finansal politikaların firma değerine etkisi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
The effect of financial policies on the value of companies:An application on Borsa Istanbul
- Tez No: 655459
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Politikalar, Firma Değeri, Borsa İstanbul, Panel Veri Analizi, Financial Policies, Firm Values, Istanbul Stock Exchange, Panel Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada işletmelerde uygulanan finansal politikaların firma değerine etkisi, Borsa İstanbul'da işlem gören 82 firmanın 2010 – 2019 dönemi verileri kullanılarak, panel veri analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki korelasyon katsayılarına bakıldığında; firma değeri (Tobin Q oranı) ile en yüksek ilişkiye sahip olan değişkenin; 0.34 ile aktif karlılık oranı ve 0.00 ile bedelsiz hisse senedi dağıtımı olduğu görülmüştür. Çalışmada 9 farklı değişken kullanılarak, 3 farklı ekonometrik model kurulmuştur. Modellerde yer alan serilerin durağanlık seviyeleri; Levin, Lin ve Chu (2002), Im, Pesaran ve Shin (2003) ve Fisher PP panel birim kök testleri ile incelenmiştir. Yapılan panel birim kök testleri sonucunda; bütün serilerin düzey değerlerinde durağan yani I(0) olduklarına karar verilmiştir. Seriler düzey değerlerinde durağan çıktığı için panel eşbütünleşme testine gerek kalmamış, panel regresyon analizlerine geçilmiştir. Panel regresyon analizinde kullanılacak tahmin yöntemini belirleyebilmek için her bir modele F ve Hausman testleri uygulanmış ve etkilerin sabit olduğu konusunda kesin bir karara varılmıştır. Bu nedenle, modellerde yer alan katsayılar sabit etkiler yöntemi ile tahmin edilmiştir. Bu tahminler sonucunda; cari oranının, toplam borç / özsermaye oranını ve aktif karlılık oranının firmaların piyasa değerini pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Çalışmada işletmelerde uygulanan finansal politikaların ile firma değeri arasındaki nedensellik ilişkileri; Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testi ile incelenmiştir. Bu test sonucunda; cari oran ile firma değeri arasında karşılıklı; enflasyondan firma değerine ve firma değerinden toplam borç/öz sermaye oranına doğru tek yönlü nedensellik ilişkilerinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of financial policies applied in businesses on firm value was analyzed by the panel data analysis methods by using data from 82 companies traded in Istanbul Stock Exchange for the period of 2010 - 2019 Considering the correlation coefficients between variables, the variable that has the highest relationship with the firm value (Tobin Q ratio) is the total current ratio with 0.34 and the bonus share distribution with 0.31, the relationship between independent variables (financial policies applied in businesses) and dependent variable (firm value) was seen as low in general. In the study, 3 different econometric models were established using 9 different variables. Stationarity levels of the series in the models were examined by Levin, Lin and Chu (2002), Im, Pesaran and Shin (2003) and Fisher PP panel unit root tests. As a result of the panel unit root tests; it is decided that the values of all series are stationary, which is I(0). Because the series were stationary in level values, panel cointegration test was not required and panel regression analysis was started. F and Hausman tests were applied to each model in order to determine the estimation method to be used in panel regression analysis and a firm decision reached be on the fixed type of effects. For this reason, the coefficients in the models were estimated by the fixed effects method. As a result of these estimations; it was determined that current ratio, total debt/equity ratio and return on assets ratio positively and statistically significantly affect the market value of firms. The causality relationships between financial policies applied in businesses and firm value were examined with Dumitrescu and Hurlin (2012) panel causality test. As a result of this test, it was found that there is a mutual causality between current ratio and the firm value while there is a one-way causality from inflation to firm value and firm value to, total debt/equity ratio.